/Covasna: Paine de peste 47 de kilograme, coapta la Sfantu Gheorghe

Covasna: Paine de peste 47 de kilograme, coapta la Sfantu Gheorghe

Brutăria ”Dioszegi” din Sfântu Gheorghe a copt, sâmbătă, o pâine uriaşă, în greutate de 47,6 kilograme, cu prilejul Zilelor oraşului.
Patronul brutăriei, Diószegi László, a declarat pentru AGERPRES că pâinea a fost preparată după o reţetă tradiţională, numai cu ingrediente naturale, respectiv din făină albă, cartofi, sare, drojdie şi ceapă.
”Ca să respectăm tradiţia, am frământat coca cu mâna într-o covată, iar cartofii i-am fiert şi tocat cu o maşină veche de aproape 150 de ani. Iar pentru ca totul să fie cât mai tradiţional o să rupem pâinea cu mâna”, a declarat Diószegi László.
La eveniment au participat câţiva zeci de oameni care, în ciuda ploii, au aşteptat cu nerăbdare momentul în care pâinea a fost scoasă din cuptorul construit special pentru aceste eveniment.


Diószegi László este deţinătorul trofeului ”Pâinea naţională a României”, pe care l-a primit la ediţia din acest an a Expoziţiei internaţionale GastroPan desfăşurată la Târgu Mureş.
În mod tradiţional, pâinea de Covasna se coace pe vatră, cu lemne de fag, iar după ce se rumeneşte bine, este bătută şi scuturată de coajă.
Săptămâna aceasta, Diószegi László a mai copt alte trei pâini uriaşe pentru a fi sigur că nu va da greş cu cea pe care a preparat-o sâmbătă.
Duminică, Diószegi László, împreună cu cinci cofetari, vor prepara la Sfântu Gheorghe un tort uriaş cu fructe şi frişcă, în greutate de 550 de kilograme, în cinstea patronului spiritual al municipiului, dar şi cu prilejul aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a localităţii ca oraş.
Maestrul cofetar Farkas Ferenc a declarat că pentru prepararea tortului se vor folosi, în total, peste 2.000 de ouă, 90 de kilograme de zahăr, 200 de litri de frişcă naturală şi aproape 80 de kilograme de fructe proaspete. Tortul, care va avea o lungime de 6 metri, o lăţime de peste un metru şi trei etaje înălţime, va fi decorat cu fructe, ciocolată şi marţipan şi va fi împărţit în 5.500 de felii.
Fiecare porţie va costa 1 leu, iar banii vor fi folosiţi în scopuri caritabile, o parte urmând să fie donaţi unei persoane în vârstă de 42 de ani care are nevoie de un transplant de rinichi, iar cealaltă, unei asociaţii care se ocupă de copiii autişti.
Conform programului, prima felie va fi tăiată la ora 16 de primarul municipiului Antal Arpad şi de membrii trupei britanice Smokie, care vor concerta la Sfântu Gheorghe de la ora 21,30.