/Covasna: Pacientii si angajatii spitalului din Valcele vor protesta in fata sediului UDMR

Covasna: Pacientii si angajatii spitalului din Valcele vor protesta in fata sediului UDMR

Angajaţii şi pacienţii de la Spitalul de Patologie Neuromusculară ‘dr. Horia Radu’ din Vâlcele vor relua de săptămâna viitoare protestele împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de a muta această unitate medicală la Întorsura Buzăului.
Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat joi, pentru AGERPRES, că, luni, la ora 12,00, bolnavii şi salariaţii instituţiei vor aprinde lumânări în incinta spitalului pentru ‘a face funeraliile acestei unităţi de prestigiu naţional, care va fi desfiinţată după 50 de ani de funcţionare neîntreruptă’.
Vasile Neagovici a adăugat că protestele vor continua pe parcursul săptămânii viitoare şi cu pichetarea sediului UDMR Covasna, formaţiunea care l-a susţinut pe Cseke Attila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.
Liderul sindical s-a arătat nemulţumit că nici protestele desfăşurate până acum şi nici memoriile trimise autorităţilor statului nu au avut efectul scontat, iar ‘numărătoarea inversă’ a început.


‘Suntem foarte nemulţumiţi, disperarea salariaţilor nu mai poate fi controlată. Aceştia riscă să rămână fără locuri de muncă pentru că le va fi imposibil din punct de vedere financiar să facă naveta la Întorsura Buzăului, 100 de kilometri pe zi, din salariile de 600-1.000 de lei lunar pe care le au. Avem alături de noi pacienţii, pentru că nici ei nu vor să plece din Vâlcele’, a declarat Vasile Neagovici.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în termen de 90 de zile activitatea de asistenţă medicală din cadrul Centrului de Patologie Neuromusculară Vâlcele se va transfera şi desfăşura în noul spital din Întorsura Buzăului, un spital în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.
În comunicat se menţionează că aceste măsuri au ca scop ‘creşterea eficienţei în utilizarea resurselor financiare şi umane, precum şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale furnizate pacienţilor’. De asemenea, se precizează că personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul unităţii reorganizate va fi preluat, în totalitate, de noua unitate înfiinţată.
Angajaţii şi pacienţii de la Vâlcele au organizat în ultimele două luni acţiuni de protest în lanţ pentru a împiedica mutarea spitalului, iar acestea au culminat cu pichetarea sediului Prefecturii Covasna şi al Ministerului Sănătăţii.
Printre motivele pe care aceştia le invocă în refuzul de a se muta la Întorsura Buzăului se numără lipsa de dotare a spitalului, clima mult prea rece din zonă, nerecomandată bolnavilor cu distrofii musculare, precum şi lipsa banilor pentru naveta cadrelor medicale.