/Covasna: Pacientii de la Valcele sunt manipulati de sindicate, medici si politicieni, considera liderii PDL

Covasna: Pacientii de la Valcele sunt manipulati de sindicate, medici si politicieni, considera liderii PDL

Conducerea PDL Covasna consideră că pacienţii internaţi la Spitalul de patologie neuromusculară din Vâlcele, care protestează împotriva mutării instituţiei la Întorsura Buzăului, sunt manipulaţi de sindicate, de medici şi de politicieni.
Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul Ministerului Sănătăţii vizează doar schimbarea managementului spitalului din Vâlcele, respectiv trecerea acestuia în subordinea Spitalului de Cardiologie din staţiunea Covasna, şi nu mutarea activităţii medicale la Întorsura Buzăului.
‘Bolnavii şi medicii vor rămâne pe loc, dar este nevoie de un management mai performant la Vâlcele’, a declarat Dan Manolăchescu.


În opinia acestuia, pacienţii au ajuns o masă de manevră în mâinile sindicatului Sanitas, ale unor politicieni din opoziţie şi chiar ale unor medici care se folosesc de ei pentru a-şi atinge diferite scopuri.
‘Constat că bolnavii sunt chinuiţi de toţi cei care le dirijează speranţele şi aşteptările şi mă refer aici la sindicat, la manageri şi la primar. Şi chiar şi la medici care lucrează în mai multe locuri, iar pentru ei cea mai mare problemă este să stea opt ore la serviciu. Prin urmare, Vâlcele este mană cerească şi nu au nevoie de un management performant care să le impună un program sau un mod de lucru’, a mai spus liderul democrat-liberal.
Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, managementul Spitalului de patologie neuromusculară din Vâlcele ar urma să fie preluat de Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna, iar activitatea medicală să fie mutată la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou, în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.
Preşedinta Asociaţiei distroficilor muscular din România, Maria Teodorescu, a declarat pentru AGERPRES că pacienţii se opun categoric mutării la Întorsura Buzăului, principalul motiv fiind clima severă, nerecomandată persoanelor cu distrofii musculare, dar şi faptul că personalul medical refuză să facă naveta 100 de kilometri pe zi din lipsa banilor.
Aceasta a adăugat că a depus miercuri o cerere la Primăria Capitalei pentru a autoriza un miting de protest ce ar urma să aibă loc lunea viitoare în faţa Ministerului Sănătăţii, menţionând că protestele vor înceta doar în momentul în care bolnavii vor avea garanţia că nu vor fi mutaţi de la Vâlcele.
Săptămâna trecută, cadrele medicale şi pacienţii de la Spitalul de patologie au protestat timp de trei zile atât în incinta instituţiei, cât şi în faţa Prefecturii Covasna.
Protestatarilor li s-a alăturat conducerea Sanitas, dar şi primarul comunei Vâlcele, Marinescu Dumitru, care s-a oferit să preia spitalul în subordinea Consiliului local, arătând că acesta este capabil să se autofinanţeze din moment ce a încheiat anul trecut cu un excedent bugetar de 400.000 de lei.
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că nu numai în judeţul Covasna s-au luat măsuri de restructurare a instituţiilor sanitare, ci în toată ţara, adăugând că e posibil, ca spitalul din Întorsura Buzăului să ofere pacienţilor condiţii mai bune decât la Vâlcele.