/Covasna: Mostenitorul familiei Fogolyan vrea sa cumpere sediul Prefecturii, construit de strabunicul sau

Covasna: Mostenitorul familiei Fogolyan vrea sa cumpere sediul Prefecturii, construit de strabunicul sau

Moştenitorul familiei Fogolyan, Szotyori Nagy Aron, care a câştigat în instanţă câteva camere din incinta Prefecturii Covasna din Sfântu Gheorghe, vrea să cumpere întreaga clădire construită de străbunicul său la începutul secolului trecut.
Szotyori Nagy Aron a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în anul 1997 clădirea a fost evaluată la suma de 233 de milioane de lei vechi, iar el este dispus să ofere aceşti bani, eventual să plătească valoarea actualizată, pentru a putea intra în posesia casei strămoşeşti.


Acesta i-a solicitat prefectului Gyorgy Ervin să aprobe amplasarea pe faţada clădirii a două plăci memoriale dedicate străbunicului şi bunicului său, primul, un fost comerciant, iar cel de-al doilea, un medic renumit în această zonă. De asemenea, a cerut aprobare ca în incinta Prefecturii să fie amplasat un portret al medicului Fogolyan Kristoff, de numele căruia se leagă construirea spitalului vechi din Sfântu Gheorghe.
Pe lângă cei 130 de metri pătraţi din Prefectura Covasna, Szotyori Nagy Aron a dobândit în urmă cu câţiva ani şi o clădire cu mai multe etaje din incinta actualului Consiliu judeţean Covasna, construită de bunicul său în scopul amenajării unui sanatoriu.
Nepotul medicului Fogolyan, care locuieşte la Budapesta, intenţionează ca în unul dintre aceste imobile să amenajeze un muzeu în memoria înaintaşilor săi şi să înfiinţeze o fundaţie prin intermediul căreia să acorde premii, ajutoare şi burse medicilor merituoşi, precum şi tinerilor care doresc să îmbrăţişeze această meserie.
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că în baza sentinţei definitive a instanţelor judecată, Szotyori Nagy Aron va primi spaţiul cuvenit în incinta Prefecturii, însă nu se poate pune în discuţie vânzarea clădirii.
‘Nu putem renunţa la toată clădirea pentru că nu avem unde să ne mutăm’, a declarat prefectul, menţionând, totodată, că spaţiile celor doi proprietari, respectiv al Prefecturii şi al lui Szotyori, vor trebui delimitate clar pentru a nu se stingheri reciproc.
‘Problema e că Prefectura este o instituţie publică, de stat şi există o anumită rigoare, nişte reguli care trebuie respectate (…) Dacă dl. Szotyori invită pe cineva aici, la el acasă, atunci jandarmul de la poartă e doar o podoabă, pentru că nu are nici un cuvânt de spus. Va trebui să găsim o intrarea separată şi să despărţim, probabil, printr-un zid, cele două spaţii. Cu siguranţă ne vom înţelege’, a conchis prefectul Gyorgy Ervin.