/Covasna: Farmacistii reiau eliberarea medicamentelor pentru diabetici

Covasna: Farmacistii reiau eliberarea medicamentelor pentru diabetici

Farmaciile din judeţul Covasna vor relua eliberarea medicamentelor pentru bolnavii de diabet cuprinşi în Programul Naţional de Sănătate, sistată luna trecută ca urmare a depăşirii plafonului alocat.
Conducerea Colegiului farmaciştilor Covasna a trimis miercuri o circulară către toate farmaciile din judeţ prin care le-a adus la cunoştinţă că bugetul pentru bolnavii de diabet a fost suplimentat cu 770.000 de lei de către Casa de Asigurări de Sănătate şi le-a recomandat să reia eliberarea medicamentelor.


Preşedintele Colegiului, Nagy Andras, a declarat pentru AGERPRES că suma primită din partea CJAS nu acoperă integral valoarea medicamentelor eliberate până acum, dar totuşi s-a decis onorarea reţetelor din considerente umanitare.
“Cei 770.000 de lei pe care i-am primit acoperă medicamentele pentru diabet eliberate în lunile mai şi iunie, însă doar în proporţie de 80% pentru luna iulie. Prin urmare, în luna august deja eliberăm medicamente pe datorie, ceea ce înseamnă că farmaciile continuă să crediteze sistemul sanitar”, a precizat Nagy Andras.
El a adăugat că se aşteaptă “dislocarea” rezervei bugetare pentru achitarea restanţelor către farmacii, atât pentru medicamentele eliberate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, cât şi pentru cele gratuite şi compensate.
Săptămâna trecută, farmaciştii covăsneni au luat decizia de a sista medicamentele pentru bolnavii de diabet, de cancer şi cei cu transplant, ca urmare a depăşirii plafonului financiar alocat, dar au continuat să elibereze pe datorie medicamente gratuite şi compensate.
Nagy Andras a declarat că principalul motiv care a stat la baza acestei decizii a fost faptul că anul trecut farmaciile din judeţ au eliberat medicamente în valoare de peste 4,4 milioane de lei peste bugetul alocat în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, iar banii nu i-au mai recuperat nici în ziua de azi.