/Covasna: CAS deblocheaza plata datoriilor catre farmacii pentru medicamentele eliberate diabeticilor

Covasna: CAS deblocheaza plata datoriilor catre farmacii pentru medicamentele eliberate diabeticilor

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna a anunţat luni că a deblocat plăţile restante către farmaciile din judeţ pentru medicamentele eliberate anul trecut bolnavilor de diabet cuprinşi în Programul naţional de sănătate.
Directorul Casei, Forro Bela, a menţionat, într-un comunicat remis AGERPRES, că în cursul zilei de luni a fost alocată suma de 555.000 de lei pentru plata medicamentelor pentru diabetici si a testelor de autoimunizare eliberate de farmacii în primul trimestru al anului trecut, iar pe măsură ce vor fi făcute alte deschideri de credite vor fi plătite şi celelalte datorii către farmacii.


Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, a declarat pentru AGERPRES că valoarea datoriilor pe care CAS le are către farmaciile din judeţ pentru medicamentele eliberate în perioada iunie-decembrie 2010 anul trecut pe programele naţionale de sănătate, respectiv diabet, cancer şi transplanturi, se ridică la aproape 4,4 milioane de lei, prin urmare suma de 555.000 de lei nu schimbă prea mult situaţia.
‘Valoarea medicamentelor nedecontate se cifrează la aproape 4,4 milioane de lei, deci 1 milion de euro numai în judeţul Covasna, iar pentru acestea nu există acoperire bugetară. Am solicitat ministrului Sănătăţii să accepte ca sumele restante să fie prevăzute ca arierate pentru a exista siguranţa că le vom recupera cândva’, a declarat Nagy Andras.
Acesta a solicitat, de asemenea, acoperire bugetară pentru programele naţionale de sănătate prevăzute a se derula în cursul acestui an, avertizând că banii prevăzuţi în buget la acest capitol ajung pentru trei-patru luni, cel mult pentru o jumătate de an.