/Coruptia, o practica de rutina în Rusia (sondaj)

Coruptia, o practica de rutina în Rusia (sondaj)

Corupţia a devenit o rutină pentru ruşi, suma medie oferită drept mită dublându-se în ultimii cinci ani şi ajungând la echivalentul a 130 de euro, relevă un sondaj comandat de guvernul rus, ale cărui rezultate au fost făcute publice marţi, într-o conferinţă de presă.
“Corupţia de devenit o practică de rutină pentru ruşi”, a afirmat ministrul adjunct al dezvoltării economice, Oleg Fomicev.
Oficialul rus a precizat că “piaţa corupţiei” a atins suma de 164 de miliarde de ruble (4,1 miliarde de euro) în 2010, faţă de 129 de miliarde de ruble (3,22 miliarde de euro) în 2005.
“Ponderea ruşilor care se declară incapabili de a da mită a scăzut în mod dramatic în ultimii cinci ani, de la 24% la 9% din totalul respondenţilor”, a explicat Oleg Fomicev, precizând că doar 1% dintre intervievaţi nu dau mită, de frică să nu fie pedepsiţi.


Mai puţin de un rus din patru (23%) refuză să dea mită “din principiu”.
Potrivit studiului, 40% din banii oferiţi ca mită merg spre sistemul de sănătate publică, urmat de învăţământul superior (înscrieri, examene de licenţă) şi poliţia rutieră (obţinerea permiselor de conducere, infracţiuni, control tehnic).
O cincime din bugetul alocat apărării este furat anual de oficiali corupţi, generali neoneşti şi contractori escroci, declara la sfârşitul lunii mai procurorul militar Serghei Fridinski.
Deputaţii ruşi au aprobat în aprilie un proiect de lege ce prevede creşterea amenzilor pentru mită până la o sută de ori valoarea mitei date sau acceptate.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a lansat o reformă pentru lichidarea corupţiei, dar a recunoscut această iniţiativă a avut până în prezent – practic – rezultate minore.
Organizaţia nonguvernamentală anticorupţie Transparency International, cu sediul la Berlin, a evaluat constant Rusia ca fiind una din naţiunile cele mai corupte din lume. În 2009, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei, Rusia era clasată pe locul 146 din 180 de ţări, figurând în acest clasament pe o poziţie inferioară unor ţări ca Togo, Pakistan şi Libia.