/Coreea de Sud va investi circa 90 milioane de dolari in cercetarea celulelor-suse

Coreea de Sud va investi circa 90 milioane de dolari in cercetarea celulelor-suse

Coreea de Sud (Republica Coreea /RC/) va aloca începând cu 2012 fonduri de aproximativ 100 miliarde de woni (circa 90 milioane de dolari) pentru cercetarea celulelor-suşe, a anunţat luni, într-un discurs radio către naţiune, preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak, potrivit ziarului The Korea Times.Numai cu zece ani în urmă, Coreea de Sud figura alături de SUA printre liderii mondiali în domeniul cercetărilor celulelor-suşe, însă un incident regretabil a adus prejudicii incomensurabile întregii comunităţi ştiinţifice sud-coreene, a spus şeful statului, făcând referire la un scandal din 2005.

Atunci s-a descoperit că savantul sud-coreean Hwang Woo-suk, considerat un pionier în respectivul domeniu, trucase rezultatele cercetărilor sale. Profesorul Hwang devenise o celebritate pe plan mondial după ce afirmase, într-un articol publicat în 2004 în revista americană Science, că ar fi creat celule-suşe embrionare umane. La scurt timp, guvernul de la Seul a impus o interdicţie privind cercetările în acest domeniu, revocând-o abia în 2009.

Oamenii de ştiinţă consideră că, în viitor, cercetările în domeniul celulelor-suşe vor conduce la descoperirea unor noi terapii pentru tratarea unor boli incurabile, cum ar fi diabetul, Alzheimer sau Parkinson.