/Copenhaga: O furtuna face ravagii in centrul danez de cercetare oncologica

Copenhaga: O furtuna face ravagii in centrul danez de cercetare oncologica

Cercetările oncologice din Danemarca au pierdut cel puţin un an ca urmare a distrugerii a aproximativ un milion de mostre de celule canceroase după ploile torenţiale care s-au abătut weekendul trecut asupra capitalei Copenhaga, a anunţat joi Fundaţia Daneză pentru Combaterea Cancerului, potrivit AFP.
‘Este mai mult decât grav, este îngrozitor’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al fundaţiei, Kurt Damsgaard.
Kurt Damsgaard susţine că încă nu s-a putut stabili cu certitudine câte mostre au devenit inutilizabile şi câte au putut fi salvate, însă congelatoarele în care erau depozitate mai mult de un milion de mostre de celule canceroase au fost inundate.


‘Eprubetele în care erau ţinute celulele erau sigilate, însă trebuie curăţate cu atenţie înainte de a putea estima pagubele. Este o sarcină supraomenească’, a afirmat Damsgaard.
Inundaţiile, provocate de precipitaţiile care s-au abătut sâmbătă asupra capitalei daneze, au afectat şi instalaţiile electrice, provocând întreruperi de curent care au atras după sine dezgheţarea congelatoarelor.
Banca biologică a Fundaţiei daneze pentru Combaterea Cancerului este una dintre principalele surse mondiale pentru cercetarea internaţională împotriva cancerului.