/Constanta: Doua paciente cu boli rare, internate la Spitalul Judetean

Constanta: Doua paciente cu boli rare, internate la Spitalul Judetean

Două femei sunt internate în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, fiind suferinde de afecţiuni rare pentru tratarea cărora este nevoie de medicamente şi terapii a căror valoare depăşeşte 30.000 de lei.
Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că o pacientă suferă de o afecţiune a nervilor periferici, având o boală autoimună a cărei etimologie este necunoscută deocamdată. Pacienta are în jur de 50 de ani şi nu-şi poate mişca mâinile şi picioarele.


”Singura terapie care ar putea să o salveze este una cu gamaglobuline, terapie care ne costă peste 200 de milioane de lei vechi. Am făcut deja comandă şi sperăm, cu eforturile medicilor şi cu medicaţie, să putem să o ajutăm să-şi revină, pentru că altfel moare”, a afirmat reprezentantul SCJU Constanţa.
A doua pacientă cu o boală rară este o tânără bolnavă de pneumonie, într-o formă foarte gravă, cu trei germeni.
”Pacienta este intubată şi sperăm să putem să o salvăm. I-am dat antibiotice de ultimă generaţie şi tot ce înseamnă terapie de ultimă generaţie. (…) Pneumoniile astea sunt foarte rare, sunt trei germeni acolo pe care noi i-am descoperit şi încercăm să luptăm cu ei”, a menţionat medicul.
Potrivit acestuia, tânăra a lucrat pe parcursul verii ca bucătăreasă, într-un program prelungit, ceea ce ar fi dus la agravarea bolii avute.
”A lucrat într-un mediu cu aburi, ea având şi o afecţiune pre-existentă. Este posibil să fi făcut o infecţie pe care a dus-o pe picioare săptămâni întregi, după care s-a agravat. (…) Sperăm ca în patru, cinci zile să o scoatem din starea asta de septicemie, pentru că, practic, este septicemie”, a declarat managerul unităţii spitaliceşti.
El a precizat că, în ambele cazuri, pacientele nu-şi pot permite să-şi cumpere medicamentele necesare, cheltuielile fiind suportate de spital.
”Sunt pacienţii noştri şi trebuie să avem grijă de ei. Avem o puşculiţă în care ţinem nişte bani pentru situaţii extreme. Găsim …, renunţăm la altele…, dar când sunt cazuri de genul acesta niciodată nu am refuzat vreo situaţie în care este vorba de viaţa unui om”, a menţionat reprezentantul SCJU Constanţa.