/Constanta: Demersuri pentru infiintarea unui centru ultramodern de radioterapie la Spitalul Judetean

Constanta: Demersuri pentru infiintarea unui centru ultramodern de radioterapie la Spitalul Judetean

Consiliul Judeţean Constanţa şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă vor să înfiinţeze un centru ultramodern de radioterapie, investiţie de 10 – 15 milioane de euro.
Managerul unităţii spitaliceşti, Dan Căpăţână, a declarat, miercuri, că investiţia se va realiza în parteneriat cu două grupuri din Turcia – Anadolu şi Acibadem -, care administrează mai multe spitale şi policlinici private din Istanbul, acestea “arătându-şi disponibilitatea” de a instrui gratis personalul medical de la SCJU şi de “a pune la dispoziţie tot ceea ce înseamnă know-how”.


”Consiliul Judeţean este dispus să investească suma necesară de bani pentru a face un astfel de centru, ultramodern. El ar crea un pol de interes al spitalului pentru că echipamente de genul acesta nu prea sunt în ţară. (…) Mai există şi posibilitatea ca unul dintre investitorii cu care noi am discutat, Acibadem, să fie interesat de a face un joint-venture, o cooperare cu Consiliul Judeţean şi să operăm împreună un astfel de centru. (…) Centrul de radioterapie va fi construit în curtea spitalului judeţean”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, reprezentantul SCJU Constanţa.
Referitor la colaborarea celor două grupuri de investitori turci cu SCJU, Dan Căpăţână a susţinut că aceasta este justificată prin faptul că respectivii oameni de afaceri au nevoie de cât mai mulţi pacienţi. “Ei au nevoie de pacienţi pentru că sunt un grup privat şi trăiesc din profit. Pacienţi care, dacă noi avem o colaborare bună, îi vom îndruma către ei pentru că este cel mai aproape, din punct de vedere geografic vorbind, şi preţurile faţă de Europa sunt mult mai jos. (…) Despre asta vorbim, despre bani”, a afirmat Căpăţână.
El a spus că reprezentanţii CJ şi ai SCJU intenţionează să facă şi ”o zonă de telemedicină”, care înseamnă posibilitatea de a exista şi o a doua opinie medicală, de a se pune un diagnostic. ”Bineînţeles, va fi plătită de pacienţi (o a doua opinie – n.r.), dar noi vom facilita canalul acesta de comunicare şi, dacă vor investi, vor avea şi ei (investitorii turci – n.r.) o parte din profitul scos de acest centru de radioterapie”, a explicat Căpăţână.
Managerul SCJU Constanţa a declarat că, săptămâna trecută, o delegaţie a CJ şi a reprezentanţilor spitalului judeţean a fost la Istanbul şi a discutat cu investitorii turci referitor la cum îşi desfăşoară ei activitatea în domeniul radioterapiei.
”Am vizitat Spitalul Anadolu şi trei spitale ale grupului Acibadem. În principal, ne-au interesat zonele legate de oncologie pentru a explora posibilitatea de a înfiinţa un centru de radioterapie ultramodern la Constanţa. Şi am fost să vedem cum funcţionează acolo, pentru că ei au experienţă destul de mare în zona asta de radioterapie. (…) În Turcia… era plin de români acolo, pe partea de oncologie, pentru că ei pot dispune de echipamente foarte moderne”, a afirmat Dan Căpăţână.
Conform acestuia, întâlnirile şi discuţiile cu partea turcă vor continua, investitorii din Istanbul urmând să vină săptămâna viitoare la Constanţa.