/Constanta: Bolnavii psihic de la Centrul de Sanatate Baneasa, transferasi in judetul Vaslui

Constanta: Bolnavii psihic de la Centrul de Sanatate Baneasa, transferasi in judetul Vaslui

Un număr de 20 dintre cei 56 de pacienţi cu grave probleme psihice spitalizaţi la Centrul de Sănătate Băneasa sunt transferaţi, pe parcursul zilei de vineri, la o unitate medicală din judeţul Vaslui, după ce, prin ordin ministerial, centrul de sănătate constănţean a fost desfiinţat pe 1 aprilie.
Bolnavii sunt transportaţi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni cu trei ambulanţe şi o autospecială, fiind însoţiţi de asistenţi medicali.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Constantin Dina, ceilalţi 36 de pacienţi de la Băneasa vor fi transferaţi, la începutul săptămânii viitoare, la o altă unitate medicală de specialitate din ţară.


Menţinerea spitalului de la Băneasa nu ar fi fost justificată, consideră directorul DSP Constanţa, în condiţiile în care la unitatea respectivă erau înregistrate, în unele perioade, în medie 13 internări pe lună, în afara bolnavilor cu afecţiuni psihice cronice spitalizaţi.
Ministerul Sănătăţii a propus ca în judeţul Constanţa să fie desfiinţate şi transformate în cămine pentru bătrâni Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa. Măsura nu s-a aplicat şi unităţii medicale de la Cernavodă, pentru că acest spital, conform reprezentanţilor administraţiei locale, ”deserveşte anumite proceduri legate de situaţiile de urgentă prin existenţa unor spaţii pentru decontaminarea personalului Centralei Nuclear-Electrice şi populaţiei în caz de accident nuclear sau urgenţe radiologice”.
Alte cinci spitale din judeţul Constanţa au fost propuse să fie reorganizate prin comasare, astfel: Spitalul de Recuperare Medicală Eforie Nord să se comaseze cu Institutul Naţional de Balneoclimatologie Bucureşti, Sanatoriul Balnear Mangalia cu Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea cu Spitalul Judeţean Constanţa, iar Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare cu Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.