/Constanta: Batrana cu grave escare trebuie trasferata de la Spitalul Judetean, sustine directorul unitatii medicale

Constanta: Batrana cu grave escare trebuie trasferata de la Spitalul Judetean, sustine directorul unitatii medicale

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că intenţionează să găsească o soluţie, împreună cu autorităţile locale, astfel ca bătrâna de 67 de ani, spitalizată cu grave escare la unitatea medicală pe care o reprezintă, să poată fi transferată la un centru de îngrijire, fiind vorba de un caz social.
”Este o pacientă cu tulburări psihice, a suferit un accident vascular cerebral, este imobilizată la pat. (…) Suferă şi de diabet şi, în astfel de cazuri, rănile se vindecă foarte greu. Am înţeles că fiul pe care îl are nu vrea să o îngrijească la domiciliu pentru că nu are posibilităţi materiale. (…) Este un caz social, trebuie găsită o soluţie pentru că nu o putem ţine internată prea mult timp la spitalul judeţean”, a afirmat reprezentantul SCJU Constanţa.


Bătrâna a fost adusă în urmă cu două zile la spitalul judeţean, nefiind primită la unitatea medicală din judeţul Vaslui unde fusese transferată împreună cu mai mulţi bolnavi psihic cronici de la Centrul de Sănătate Băneasa, care a fost desfiinţat de Ministerul Sănătăţii.
Reprezentantul SCJU Constanţa a declarat că femeia este internată la Secţia Chirurgie Plastică şi că ”se simte bine, atât cât îi permite starea ei de sănătate”, medicii încercând ”să atenueze, cât de cât, ceva”.
”Oriunde bătrâna ar fi fost internată lucrurile ar fi evoluat la fel, pentru că la pacienţii cu escare nu poate fi vorba de vindecare”, a spus dr. Dan Căpăţână.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au demarat o anchetă la Centrul de Sănătate Băneasa după ce s-a aflat că bătrâna a fost internată la respectiva unitate din iulie 2008 şi până în prezent fără a i se acorda îngrijirile medicale necesare, pacienta ajungând să sufere şi de escară.
Directorul DSPJ Constanţa, Constantin Dina, a declarat, pentru AGERPRES, că medicii de la Băneasa ”au lăsat pacienta în aceeaşi poziţie, fără a fi mişcată, până când aceasta a ajuns cu escare cât un crater”, precizând că ”un pacient poate fi ţinut într-un spital de psihici cronici 50 de zile, după care există posibilitatea de prelungire a perioadei, la solicitarea medicului specialist”.