/Consiliul Concurentei a autorizat preluarea unor centre de dializa de catre Fresenius Nephrocare Romania

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea unor centre de dializa de catre Fresenius Nephrocare Romania

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunile de concentrare economică realizate prin dobândirea controlului unic de către SC Fresenius Nephrocare România SRL, asupra SC Renamed Medical Service II SRL, SC Renamed Dialcare SRL, SC Renamed Nefrodial SRL şi SC Renamed Nefrodiamed SRL, se arată într-un comunicat al autorităţii naţionale de concurenţă.
De asemenea, autoritatea română de concurenţă a autorizat dobândirea de către Fresenius Medical Care Beteiligungsgesellschaft a controlului unic asupra SC Nefromed SRL şi SC Nefromed Dialysis Centers SRL.
Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunile de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acestora cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice şi Instrucţiunile privind angajamentele în materia concentrărilor economice.


Pieţele relevante analizate în cadrul operaţiunilor de concentrare economică sunt piaţa serviciilor de hemodializă din aria de captare (calculată la 50 de km) a centrelor de dializă achiziţionate, piaţa serviciilor de dializă peritoneală din aria de captare a centrelor de dializă achiziţonate şi piaţa naţională a comercializării produselor de dializă.
‘Analiza Consiliului Concurenţei a relevat faptul că operaţiunile de concentrare economică ridicau îngrijorări de natură concurenţială, care au fost însă înlăturate prin asumarea de angajamente, atât structurale cât şi comportamentale, de către Fresenius’ a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În ceea ce priveşte angajamentele structurale, Fresenius s-a angajat ca, într-un interval de un an calendaristic de la data deciziei de autorizare a operaţiunii de concentrare economică, să cesioneze clinicile de dializă deţinute de către Renamed în localitatea Oradea şi de către Nefromed în localitatea Botoşani.
Fresenius nu va condiţiona centrele de dializă care achiziţionează aparatură marca Fresenius să cumpere la pachet şi alte echipamente sau consumabile Fresenius în perioada de garanţie şi postgaranţie a acestora sau după expirarea acestor perioade.
În privinţa pieţelor geografice specifice Sibiu şi Neamt (zona de captare de 50 de km în jurul clinicilor de dializă operate de Nefromed în Sibiu şi Neamt) Fresenius se angajează să prelungească durata contractelor de furnizare a produselor încheiate cu clinicile de dializă terţe existente în aceste regiuni, în măsura în care acestea îşi exprimă acordul în acest sens şi, de asemenea, să raporteze Consiliului Concurenţei preţurile practicate pentru produsele comercializate clinicilor terţe şi numarul de pacienţi dializaţi transferaţi de la clinicile terţe către Fresenius.