/Conferinta consacrata Sida a debutat sub semnul optimismului

Conferinta consacrata Sida a debutat sub semnul optimismului

Cea de a 6-a conferinţă ştiinţifică consacrată sida şi-a început lucrările duminică seara, la Roma, într-o atmosferă entuziastă, explicabilă prin noile posibilităţi pentru controlul infecţiei, chiar dacă participanţii nu vor să-i subestimeze dificultăţile.

Chris Beyrer – unul dintre responsabilii Societăţii internaţionale a sida /IAS/, organizatoarea conferinţei – a subliniat numărul mare al participanţilor, circa 5.500 de cercetători şi specialişti, şi rezultatele pozitive intervenite în ultimele luni prin utilizarea antiretroviralelor /ARV/ ca instrument preventiv.

Ei vor putea studia în detalii rezultatele unui studiu care arată că ARV luate foarte devreme de o persoană infectată reduc cu 96 % riscul infectării partenerului. “O protecţie de 96 % este apropiată de utilizarea unui prezervativ, fără inconvenientele acestuia”, remarca un participant.

Alte două studii arată că utilizarea aceloraşi ARV de o persoană neafectată de virus o împiedică în aproape două cazuri din trei să se infecteze.

Participanţii la conferinţă vor aborda şi efectele indubitabile ale circumciziei, tot mai răspândită în Africa, care protejează mai mult de jumătate din bărbaţii circumcişi de infecţia cu sida.

Elly Katabira, preşedintele IAS, a estimat că rezultatele cercetărilor au atins un “moment critic”, iar Stefano Vella, preşedintele Institutului italian al sănătăţii şi co-preşedinte al conferinţei, a subliniat că tratamentul ca prevenire constituie “într-un sens o revoluţie” în domeniu.