/Concentratii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns in Romania, in apa de ploaie si laptele de oaie (studiu)

Concentratii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns in Romania, in apa de ploaie si laptele de oaie (studiu)

Concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia au ajuns în România, substanţa găsindu-se în apa de ploaie şi laptele de oaie, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători români în cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova.
Experimentele au fost efectuate pe mostre de apă colectate din Braşov, începând cu data de 27 martie 2011, şi din Slănic Prahova în datele de 27 şi 29 martie, şi 2 aprilie a.c.
În urma studiilor, s-a constatat existenţa unor urme de iod radioactiv (I 131) atât în apa de ploaie (între 0,15-0,75 Bq/dm cub), cât şi în laptele de oaie (5,2 Bq/dm cub).


Conform standardelor din Japonia, limita maximă admisă a concentraţiei de iod radioactiv este de 300 Bq (Becquerel/litru)/dm cub pentru adulţi şi copii, şi de 100 Bq/dm cub pentru nou-născuţi.
În prezent, realizatorii studiului menţionează că prezenţa I 131 în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că, în acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.