/Compensarea pagubelor inregistrate de legumicultorii europeni va demara in zilele urmatoare, in functie de cantitatile de legume blocate

Compensarea pagubelor inregistrate de legumicultorii europeni va demara in zilele urmatoare, in functie de cantitatile de legume blocate

Compensarea pagubelor înregistrate de legumicultorii europeni va începe în zilele următoare, în funcţie de cantităţile de legume blocate în ţările afectate de isteria creată de bacteria E.coli, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
“În cadrul Consiliului de Miniştri de la Luxemburg s-a stabilit acordarea unor compensaţii de 150 de milioane de euro pentru ţările în care fermierii au înregistrat pierderi, atât pentru fermierii organizaţi în asociaţii cât şi pentru ceilalţi. Toate statele au fost de acord că suma este mult prea mică, dar în două-trei zile se va face reevaluare a sumei şi se va comunica statelor membre”, a spus Tabără.
Acesta a precizat că, deocamdată, nu poate preciza ce sume vor fi alocate României, deoarece acest lucru depinde de dosarele depuse la CE cu pierderile înregistrate de producători.


“Statele membre depun dosarele şi raportează cantităţile de legume care sunt afectate şi le transmit Comisiei Europene. În funcţie de aceste cantităţi se va face şi compensarea. Se face referire la un preţ de referinţă din perioada mai 2007-iunie 2010, când s-au înregistrat preţurile cele mai bune, iar compensarea se va raporta la aceste preţuri. Mi-e greu să spun sigur cât vor lua producătorii români, dar cred că trebuie să depunem rapid aceste situaţii pentru că numai în funcţie de acestea vom primi banii. Trebuie să fim operativi, să respectăm toate regulile, astfel încât să putem lua cât mai rapid ceea ce ni se cuvine. Din discuţiile purtate de miniştrii Agriculturii din ţările membre, CE va face evaluările şi eventual va creşte resursele. În cel mult trei zile vom primi metodologia şi toţi indicatorii de la Bruxelles pentru acest demers”, a adăugat şeful de la Agricultură.
Potrivit sursei citate, în cursul săptămânii viitoare va avea loc şi o rundă de discuţii pe acordul UE-Rusia pe problema embargoului impus de Rusia pe legumele provenite din toată ţările UE.
“Aceste embargo impus de Rusia ţărilor din UE a făcut ravagii în majoritatea statelor europene care exportau legume în această ţară şi se negociază ridicarea lui. Este o criză de piaţă foarte mare, care din păcate se încearcă să se întindă şi la roşii, dovlecei, ardei graşi. Este cea mai mare greşeala să nu transmiţi încredere consumatorului să cumpere produse care nu prezintă niciun risc pentru că după această perioadă de cădere a preţurilor urmează o criză a produselor legumicole pentru toată Europa”, a adăugat Tabără.
Ministrul a mai spus că în cadrul reuniunii de la Luxemburg s-a insistat foarte mult pe stabilirea cu exactitate a cauzelor care au dus la apariţia acestei boli, dar şi despre informaţiile care au ieşit în presa germană şi care au denaturat declaraţiile ministrului Agriculturii german.
“Situaţia înregistrată în Germania a dus la această cădere a preţurilor legumelor, dar şi a pieţei. Germania nu a venit încă cu explicaţii, dar nu a fost aşa cum s-a spus în presă că vor fi discuţii dure între Spania şi Germania. Nu s-a pus problema să plătească doar Germania aceste compensaţii, s-a mers pe principiul că doar comunitatea plăteşte. Sunt situaţii care pot apărea în orice ţară, dar eu am mari îndoieli că această bacterie provine din zona agricolă, respectiv legumicolă. Cred că s-a demonstrat că sistemul de alertă pe sănătate şi operativitatea de determinare a unor centre de epidemie nu au funcţionat cum trebuie la nivelul UE şi s-a găsit soluţia aceasta de a se arunca pe agricultură. Acum ei spun că pot să determine în 24 ore prezenţa bacteriei, faţă de şase zile înainte, dar încă este un procedeu pe care îl pun la punct. Ce se ştie clar este doar că focarul bolii este în Germania şi toţi cei care s-au îmbolnăvit au trecut prin Germania”, a subliniat Valeriu Tabără.
Ministrul s-a arătat dezamăgit de lipsa de reacţie a autorităţilor în privinţa stabilirii unităţilor sociale care ar putea primi gratuit castraveţii refuzaţi în contractele cu Germania şi Cehia.
“Nu s-a reacţionat rapid, nu există se pare o cerere foarte mare şi nici direcţiile agricole nu au trimis datele foarte repede. Cred, însă, că nici fermierii nu au apelat la aceste direcţii agricole”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) a cauzat moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania.
Pe lângă decesele înregistrate în Germania, bacteria a făcut o victimă şi în Suedia, unde o femeie a început să manifeste sindromul hemolitic uremic după ce s-a întors dintr-un sejur în Germania. Originea epidemiei care până acum a afectat 13 state europene rămâne încă necunoscută.
Autorităţile sanitare germane au suspectat iniţial castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria ECEH. Apoi atenţia autorităţilor germane s-a îndreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg, însă primele teste efectuate pe seminţele germinate prelevate au fost negative.