/Companiile româneşti de medicamente, mai scumpe la Bursă decât cele sud-europene

Companiile româneşti de medicamente, mai scumpe la Bursă decât cele sud-europene

Companiile din sectorul farmaceutic s-au dovedit în ultimii doi ani o alegere foarte bună pentru investitorii orientaţi către plasamente pe termen mediu şi lung.
Având rezultate financiare bune pentru 2010, analiştii recomandă acţiunile producătorilor autohtoni de medicamente, pentru care văd o creştere potenţiala de maximum 16% în următorul an. Cu toate acestea, indicatorii de evaluare pentru producătorii români sunt mai slabi decât pentru companii similare tranzacţionate la Bursa din Varşovia sau la cea din Budapesta, scrie ziarul Financiarul (www.financiarul.com).

Dintre cele trei companii producătoare de medicamente tranzacţionate în prim-planul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) – Zentiva Bucureşti (SCD), Antibiotice Iaşi (ATB) şi Biofarm Bucureşti (BIO) – cea mai bună alegere prin prisma variaţiei cursului din ultimii doi ani a fost Zentiva, cu o crestere de 46% în 2010 şi de aproape 14% în acest an. În cazul Biofarm, cotaţia s-a menţinut relativ la acelaşi nivel, în timp ce pentru Antibiotice s-a remarcat o scădere cu 1,6% în 2010 şi cu 10,81% pentru acest an.
În 2010 piaţa farmaceutică din România a crescut cu 18,7%, până la 9,6 miliarde de lei (cca 2,26 miliarde euro, n.n.), potrivit datelor CEGEDIM. Pe segmentul Retail, creşterea a fost de 20,8%, până la 8,6 miliarde lei, iar pe segmentul Spitale – de doar 3,6% (la 1,02 miliarde lei).
‘Trebuie menţionat faptul că piaţa farmaceutică internă a resimţit climatul macroeconomic intern advers, determinat de procesul de consolidare bugetară iniţiat in iulie 2010. Astfel, după nivelul maxim consemnat în T2 (aproximativ 2,5 miliarde de lei), vânzările la nivelul pieţei farmaceutice interne au scăzut în a doua jumătate a anului (în T4 la 2,3 miliarde lei)’, a precizat Andrei Rădulescu, analist Target Capital, citat de Financiarul. Cu toate acestea, rezultatele financiare raportate de producătorii autohtoni de medicamente au fost bune.
Raluca Ungureanu, analist Cercetare Piaţa de Capital în cadrul BCR-Erste, spune că farma este unul dintre sectoarele care au performat cel mai bine în recesiune, anul trecut piaţa crescând cu 18% în lei, evoluţie explicabilă prin creşterea preţurilor la medicamente, în condiţiile în care piaţa a scăzut în volum cu 0,2%, notează Financiarul. AGERPRES