/Comitetul Nobel, in incurcatura dupa ce a acordat unul din premiile pentru medicina unui cercetator decedat

Comitetul Nobel, in incurcatura dupa ce a acordat unul din premiile pentru medicina unui cercetator decedat

Pentru că regulamentul interzice acordarea postumă a premiilor, Comitetul Nobel a fost pus în încurcătură luni când a aflat, la câteva ore după anunţarea oficială a premiului pentru medicină, că laureatul canadian Ralph Steinman murise cu trei zile înainte, relatează AFP.
Comitetul spune că n-avea cunoştinţă de decesul profesorului Ralph Steinman când i-a decernat premiul Nobel, alături de americanul Bruce Beutler şi francezul Jules Hoffmann, pentru cercetările lor în domeniul imunitar.

În cursul după-amiezii, Universitatea Rockefeller din New York a anunţat că profesorul Steinman murise pe 30 septembrie, din cauza unui cancer la pancreas, împotriva căruia lupta de patru ani folosind un tratament pus la punct în urma propriilor sale cercetări.

‘Tocmai am aflat vestea. Regretăm că n-a avut bucuria’ să primească premiul, a declarat secretarul Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska, Goran Hansson, agenţiei suedeze TT.

Regulamentul Nobel interzice din 1974 acordarea premiilor postume, în afara cazului în care laureatul moare în perioada dintre data anunţării recompensei, în octombrie, şi înmânarea ei oficială, pe 10 decembrie, dată ce marchează moartea creatorului suedez al premiilor, Alfred Nobel.

Hansson a informat că nu va fi desemnat un alt laureat, anunţând o reuniune a Comitetului, care va ‘vedea cum se va desfăşura practic înmânarea premiului’.

Numai două persoane au primit până acum postum premiul Nobel, înainte de schimbarea regulamentului. Dag Hammarskjold, secretarul general suedez al Naţiunilor Unite, a primit premiul pentru pace în 1961, la câteva luni după ce a murit într-un accident de avion. Înainte, premiul pentru literatură îi fusese acordat postum autorului suedez Erik Axel Karlfeldt.

Purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Nobel, Annika Pontikis, spune că nu ştie să mai fi existat un caz asemănător profesorului Steinman – ca un laureat să moară chiar înaintea anunţării premiului, iar Comitetul Nobel să nu fie informat, neexcluzând totuşi această posibilitate.