/Comisie Senat: Raport favorabil pentru interzicerea completa a fumatului in spatii publice inchise

Comisie Senat: Raport favorabil pentru interzicerea completa a fumatului in spatii publice inchise

Iniţiativa legislativă care prevede interzicerea fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri a primit, marţi, raport de admitere în unanimitate din partea Comisiei pentru sănătate a Senatului.
Conform proiectului legislativ, fumatul este interzis complet în spaţiile închise, iar pe terase va putea fi în continuare permis atât timp cât spaţiul este delimitat de un perete.
Iniţiatorul, deputatul PSD Manuela Mitrea, nu a admis niciun fel de excepţii sau derogări de la aceste reguli.
Membrii comisiei senatoriale au adoptat, însă, un amendament propus de senatorul PDL Tudor Udriştoiu, care prevede posibilitatea fumatului în localuri destinate exclusiv fumătorilor de peste 18 ani.


Tudor Udriştoiu a spus că dacă o astfel de lege “discriminatorie” va fi adoptată, el nu va mai putea veni la lucrările Senatului, cu toate că va încerca să treacă pe ţigări electronice.
“Se pune problema că unii oameni nu pot (să se lase de fumat – n.r.), asta înseamnă că îi excludem. Se pune problema că interzicem accesul în orice loc public la 35-40% din populaţie. Dacă ne referim la fumători pasivi – asta cu mâna a treia, să fim serioşi, (…) e o poveste care nu are nimic medical în ea – de acord, face rău la ceilalţi, dar noi unde trăim, noi nu avem voie să avem un restaurant unde să ne simţim bine?”, a spus Udriştoiu.
Sancţiunile propuse în proiectul de lege pentru nerespectarea acestor prevederi vor atrage amenzi între 500 şi 5.000 de lei, care, potrivit unui amendament al comisiei, vor deveni venit la bugetul de stat destinat programelor de sănătate.
Proiectul va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.