/Comisarul UE pentru sanatate le cere consumatorilor sa nu intre in panica din cauza epidemiei de E.coli

Comisarul UE pentru sanatate le cere consumatorilor sa nu intre in panica din cauza epidemiei de E.coli

Comisarul european pentru sănătate John Dalli face apel la consumatori să nu mai intre în panică din cauza epidemiei cauzată de bacteria E.coli în Germania, relatează site-ul thelocal.de.
“Pericolul este limitat regional, concentrându-se în nordul Germaniei. Nu ar trebui să stârnim o teamă inutilă”, a afirmat John Dalli, pentru ediţia de joi a cotidianului german Passauer Neue Presse.
Comentariile sale vin în contextul în care autorităţile germane au anunţat joi că bacteria E.coli enterohemoragică (Eceh) a provocat moartea a încă două persoane, bilanţul total al deceselor fiind în prezent de 27, a relatat AFP.
Potrivit Institutului Robert-Koch, care monitorizează numărul bolnavilor şi deceselor din Germania, 18 persoane au murit din cauza complicaţiilor renale severe numite generic sindrom hemolitic şi uremic (SHU), iar alţi opt oameni infectaţi cu această bacterie au decedat fără a dezvolta cele mai grave simptome.


Însă, în timp ce autorităţile încearcă să descopere cauza răspândirii bacteriei, consumatorii din întreaga Europă au renunţat să mai cumpere legume cum ar fi castraveţi şi roşii. Agricultorii şi retailerii înregistrează în consecinţă pierderi de sute de milioane de euro.
Deşi diverşi lideri europeni au spus în această săptămână că momentul cel mai greu privind teama de bacteria E.coli a fost cel mai probabil depăşit, producătorii de legume şi-au înmulţit apelurile pentru ca atenţionările privind roşiile, salata şi castraveţii să fie anulate.
“O recomandare nuanţată din partea oficialilor din poziţii cheie ar menţine sub control pagubele economice”, a precizat Asociaţia naţională a producătorilor de fructe şi legume din Germania. Agricultorii spanioli, nemulţumiţi că nu-şi pot vinde produsele, au oferit gratuit 40 de tone de fructe şi legume la Madrid în semn de protest.
Ministrul german al sănătăţii Daniel Bahr a insistat că atenţionările transmise de autorităţi vor rămâne în vigoare până la descoperirea sursei contaminării cu E.coli. El a afirmat miercuri că numărul cazurilor noi de infecţii cu bacteria E.coli scade semnificativ. “Vor mai fi cazuri noi şi, din păcate, trebuie să ne aşteptăm la alte decese, însă numărul de noi infecţii scade semnificativ”, a spus Bahr într-un interviu pentru postul de televiziune ARD.
Institutul Robert Koch din Germania a precizat că nu se poate spune dacă scăderea numărului de noi cazuri are legătură cu faptul că tot mai mulţi consumatori au evitat legumele împotriva cărora au fost emise atenţionări.