/Comisarul Ciolos va anunta miercuri majorarea ajutorului financiar destinat compensarii agricultorilor afectati de criza E.coli

Comisarul Ciolos va anunta miercuri majorarea ajutorului financiar destinat compensarii agricultorilor afectati de criza E.coli

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, va anunţa miercuri că va creşte ‘semnificativ’ valoarea compensaţiilor acordate agricultorilor afectaţi de criza provocată de bacteria E.coli, transmite EFE.

‘Statele membre au venit cu justificări, solicitând ca acestă cifră să crească. M-am angajat să modific cifra şi să vin cu o propunere îmbunătăţită, cu o creştere substanţială, echilibrată şi justificată în raport cu situaţia actuală’, a declarat marţi Cioloş într-o conferinţă de presă organizată la sfârşitul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor pentru agricultură, desfăşurată la Luxemburg.

Presiunea exercitată de ţările afectate de criza E. coli l-a obligat pe Cioloş să retracteze afirmaţiile făcute la sosirea la reuniune, când anunţase 150 milioane de euro, spunând: ‘asta-i suma’. Comisarul a mai spus că miercuri îşi va prezenta noua propunere pentru ca reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale UE să ia o decizie ‘cât mai repede posibil’, probabil la începutul săptămânii viitoare.

O dată ce iniţiativa va fi adoptată, sumele compensatorii vor putea fi deblocate într-un interval foarte scurt, mai mult ca sigur la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor surse europene.

Comisarul Cioloş a mai spus că tot ceea ce s-a întâmplat în timpul aşa-numitei ‘crize a castraveţilor’ trebuie să servească pentru o analiză atentă a Politicii Agricole Comune, în privinţa căreia Bruxellesul va prezenta o propunere în octombrie. În cadrul negocierilor pe acest subiect va trebui să se ţină seama de faptul că ‘marja de acţiune a Comisiei la nivel comunitar este foarte limitată în situaţii de criză’, a adăugat Cioloş. Comisarul european a mai subliniat că poziţia Bruxellesului în situaţii precum cea actuală este ‘complicată’, deoarece ‘dispune de puţine mijloace pentru a acţiona rapid şi într-un mod eficient’.

Associated Press comentează că reuniunea de marţi de la Luxemburg privind compensarea agricultorilor în urma pagubelor produse de reducerea cererii ca urmare a declanşării epidemiei de E. coli a fost marcată de o dispută încinsă, Spania şi Franţa primind cu sarcasm propunerea făcută de comisarul european pentru agricultură.

Dacian Cioloş a sugerat ca Uniunea Europeană să-i despăgubească pe agricultori cu 150 de milioane de euro, circa 30% din valoarea pierderilor provocate de imposibilitatea de a vinde numeroase sortimente de legume în urma epidemiei de E. coli soldată cu moartea a 25 de persoane şi îmbolnăvirea altor 2.400.

‘Propunem 150 de milioane de euro. Evident, vom vedea cât vom primi’, a spus Cioloş marţi la reuniunea miniştrilor agriculturii din statele UE de la Luxemburg.

Spania şi Franţa, state producătoare de legume în mod tradiţional, au insistat că suma nu este nici pe departe suficientă. ‘Nu, Spania nu consideră că este suficient’, a declarat ministrul spaniol Rosa Aguilar, o poziţie susţinută de omologul său francez Bruno Le Maire. Aguillar a declarat că Spania şi numeroase alte state au propus întocmirea de liste cu produsele afectate de criză şi compensarea cu 90 până la 100% din preţul de piaţă a agricultorilor care au suferit pierderi.

Pierderile au fost substanţiale, în jurul sumei de 417 milioane de euro pe săptămână. Agricultorii spanioli invocă pierderi săptămânale de 200 de milioane, în timp ce italienii au acuzat pagube de 100 de milioane de euro pe săptămână. La rândul lor, producătorii olandezi au anunţat pierderi de 50 de milioane de euro pe săptămână, iar cei din Germania şi Franţa de 30 de milioane de euro.

Agricultorii sunt cea mai puternică forţă politică în blocul Celor 27, circa 30% din întregul buget al UE fiindu-le alocat sub formă de subsidii şi plăţi compensatorii, comentează AP.

Sindicatul european al fermierilor COPA-COGECA a prezentat o imagine sumbră a preţurilor medii comparative ale legumelor din ultimii cinci ani. Într-o scrisoare adresată liderilor UE, grupul a precizat că preţul la castraveţi a scăzut la 5 eurocenţi de la 21 de eurocenţi, cel la roşii a scăzut de la 60 de eurocenţi la 13 eurocenţi pe kilogram, iar preţul salatei a scăzut de la 70 de eurocenţi la 5 eurocenţi.