/Colaborare medicala romano-chineza in domeniul cercetarii telocitelor

Colaborare medicala romano-chineza in domeniul cercetarii telocitelor

Prof. dr. Xiangdong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat, marţi, la Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş”, rezultatele studiilor comune realizate în marile laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, dar şi planurile Chinei privind sprijinul cercetării în privinţa telocitelor.
Acesta a evidenţiat faptul că acad. prof dr. Laurenţiu M. Popescu a fost cel care a evidenţiat pentru prima dată în lume acest nou tip de celule, spre care acum se orientează cercetările mai multor specialişti din lume.


Prof dr. Xiangdong Wang a subliniat colaborarea pe care o are cu colectivul condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu, anunţând că grupul de la Centrul de Cercetări Biomedicale din Shanghai efectuează cercetări pe animale privind telocitele şi în alte organe cum ar fi plămânul, esofagul, pancreasul, glandele salivale, vezica urinară.
El a subliniat că cercetările la om vizează rolul telocitelor în plămân, accentul punându-se pe fibroza pulmonară şi alte deficienţe care au drept cauză fumatul.
Prof. dr. Xiangdong Wang a spus că această colaborare cu grupul din România, condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu, se face nu numai din punct de vedere ştiinţific, ci şi tehnologic, grupul său având alocaţi pentru cercetări în acest domeniu trei milioane de yeni.
“Specialişti redutabili cunoscuţi pe plan mondial au lucrat împreună cu noi pentru a arăta cât de importante sunt telocitele, iar rezultatele au fost spectaculoase”, a declarat acad. dr. Laurenţiu M. Popescu.
El a adăugat că s-a demonstrat deja că ”telocitele sunt esenţiale pentru repararea inimii după infarctul miocardic, contribuind la revascularizarea inimii, aceste celule reglând totodată relaţiile intercelulare din diverse organe ale corpului uman”.
Acad. dr. Laurenţiu M. Popescu a precizat că a fost demonstrată existenţa telocitelor şi în alte organe, precum plămânii sau creierul, dar şi a rolului acestora de a asigura micro-mediul optim pentru celule stem prin secreţia anumitor hormoni locali.
Descoperirea telocitelor de către un grup de cercetători de la Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş” condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu a făcut înconjurul lumii. SUA, mai multe ţări europene – între care Germania, Italia -, dar în special China, manifestându-şi interesul pentru acest proiect.
Prezenţa telocitelor a fost confirmată independent prin metode diferite de grupuri din Italia, Germania, Marea Britanie, SUA, Spania, Olanda şi China.
“Telocitele sunt nişte celule cu un corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi, prezente în aproape toate organele corpului. Mai nou s-a evidenţiat prezenţa lor şi în piele”, a spus acad. dr. Laurenţiu M. Popescu.
Rolul telocitelor este de telecoordonare la distanţă şi de comunicare inter şi transcelulară. Telocitele constituie, împreună cu celulele stem, un tandem “important” pentru dezvoltarea, regenerarea şi eventuala reparare a diverselor organe. Cercetările sunt la început şi vizează rolul acestora în organism şi în viitoarele tratări ale anumitor afecţiuni.
Grupul condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu a studiat prezenţa telocitelor atât în organe cavitare (inimă, tub digestiv, uter, trompe uterine) cât şi necavitare (plămân, pancreas, glandă mamară, placentă), dar şi în învelişul organelor – pleură, pericard, peritoneu.
Grupul condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu se axează pe rolul telocitelor în repararea cardiacă după infarctul miocardic, implicarea telocitelor fiind de maximă importanţă în cooperare cu celulele stem.
O altă noutate în ceea ce priveşte rolul telocitelor este descoperirea ce vizează repararea pulmonară şi refacerea muşchiului scheletic. Grupul condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu va pleca, pe 8 octombrie, pentru 20 de zile, să lucreze într-unul dintre cele mai performante laboratoare din China, el fiind format din dr. Cătălin Manole, dr. Mihaela Gherghiceanu, dr. Laura Suciu, dr. Valeriu Cişmaşiu.
Cu acest prilej vor fi vizitate atât Centrul de Inginerie Tisulară al Academiei de Ştiinţe Medicale din Beijing, dar şi Laboratorul principal de medicină translaţională cardiovasculară, Spitalul Pu Wai şi Institutul de Medicină Cardiovasculară.
Se va continua cooperarea cu compartimentul de medicină cardiovasculară de la Capital Medical University, cea mai mare facultate de medicină din lume, sub coordonarea profesorului Jun Cai.
“Împreună cu aceste laboratoare deja au început studii comune privind implicarea telocitelor în patologia cardiovasculară”, a precizat acad. dr. Laurenţiu M. Popescu.
Acesta a evidenţiat importanţa finanţării pentru continuarea acestor cercetări, finanţare pe care în România, cel puţin deocamdată, nu o asigură nimeni. Plecarea echipei de cercetători este sponsorizată de instituţii private între care Cord Blood Center.
“Cord Blood Center Co, prima bancă de celule stem din România, consideră, la fel ca şi fostul decan al Facultăţii de Medicină de la Harvard, prof. dr. Joseph Martin, că terapiile cu celule stem pot face pentru afecţiunile cronice ceea ce antibioticele au făcut pentru bolile infecţioase. În plus, faptul că un grup de cercetători români de top conduşi de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu se află în prima linie a studierii şi descifrării mecanismelor regenerării celulare şi tisulare ne-a atras încă de la început”, a afirmat dr. Tudor Panu, directorul general al Cord Blood Center.
Acesta a mai reliefat că “în ziua de astăzi se poate ajunge la rezultate spectaculoase numai prin unirea eforturilor mai multor instituţii de cercetare, şi de aceea, salutăm prezenţa la Bucureşti a distinsului prof. dr. Xiangdong Wang”.