/CNMT cere UDMR sa influenteze MECTS sa respinga Carta UMF Targu Mures

CNMT cere UDMR sa influenteze MECTS sa respinga Carta UMF Targu Mures

Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) din Târgu Mureş, Istvan Jakab, a cerut UDMR, marţi, într-o conferinţă de presă, să influenţeze Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să respingă Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.
‘Cerem Guvernului să blocheze la Ministerul Educaţiei Carta Senatului UMF (Târgu Mureş – n.r.). E ilegală, noi nu putem accepta forma în care a fost trimisă la Ministerul Educaţiei de circa două săptămâni. Nu era cvorum când s-a votat, nu e în concordanţă cu noua Lege a educaţiei. Prevederile sale nu asigură linia maghiară separată.

Noi vrem să o asigure, noua Lege a educaţiei permite. Vom face o adresă oficială către Guvern în cursul acestei săptămâni’, a susţinut Jakab, care a precizat că solicitarea este adresată şi vicepremierului Marko Bela, care răspunde de educaţie.
Potrivit organizatorilor conferinţei de presă, dacă MECST va respinge Carta UMF Târgu Mureş şi va da posibilitatea înfiinţării unor linii cu predare în limba maghiară, cu administraţie proprie, cu trei facultăţi, aceasta va beneficia de întregul sprijin din partea Ungariei pentru a fi acreditată.
Unul dintre reprezentanţii UMF Târgu Mureş, Attila Brassay, a precizat la rândul său că cele patru universităţi de medicină şi farmacie din Ungaria şi-au oferit sprijinul pentru acreditarea într-un an a liniei maghiare a universităţii mureşene, inclusiv prin asigurarea de cadre didactice pregătite.
Prorectorul ştiinţific al UMF Târgu Mureş, Klara Brânzaniuc, a precizat că legea permite înfiinţarea de linii separate, dar pentru aceasta trebuie să se acrediteze programe de studii separate.
‘Senatul a analizat toate solicitările, şedinţa a fost statutară, e adevărat că unii au plecat din sală, dar tot am rămas peste două treimi. Carta e trimisă pentru avizul de legalitate cu toate actele necesare’, a precizat prorectorul UMF Târgu Mureş.
Potrivit Cartei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este o instituţie de învăţământ superior şi de cercetare, multiculturală, cu învăţământ medical în limbă română, maghiară şi engleză.