/Clujenii au donat, in trei zile, 140 de litri de sange, in cadrul unei campanii

Clujenii au donat, in trei zile, 140 de litri de sange, in cadrul unei campanii

Studenţii clujeni au reuşit, în trei zile de campanie, să determine 300 de persoane să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sangvină din Cluj.
Potrivit coordonatorului proiectului, Alina Rizea, scopul studenţilor era de a convinge 400 de persoane şi de a colecta 180 de litri de sânge în cinci zile.
‘Am reuşit să strângem deja 140 de litri. Din cei 300 de oameni care au răspuns la apelul nostru, 70 la sută sunt tineri sub 30 de ani. De fapt, grupul nostru ţintă au fost chiar studenţii, deoarece sunt mai puţini predispuşi la riscuri şi au, per total, o stare de sănătate mai bună decât a altor categorii de populaţie’, a spus Rizea.


Aceasta a explicat că lipsa acută de sânge cu care se confruntă centrele de transfuzii din ţară este cauzată în mare parte de o informare deficitară a populaţiei, în ciuda deselor campanii care se organizează. Coordonatoarea proiectului a spus că oamenii nu ştiu că donarea de sânge este o procedură relativ simplă, care nu implică riscuri şi că de obicei vin atunci când li se solicită, dar nu din proprie iniţiativă.
Ea a mai precizat că cei 180 de litri pe care speră să-i strângă Centrul de Transfuzie Sangvină din Cluj ar asigura necesarul pentru două luni de zile.
La campanie au participat 70 de studenţi care au împărţit pliante, dar au şi lucrat la centrul de transfuzii, pentru a ajuta personalul medical să facă faţă valului de persoane care au donat sânge.