/Cluj: Tineri si varstnici – interesati sa afle daca au sau nu hepatita C

Cluj: Tineri si varstnici – interesati sa afle daca au sau nu hepatita C

Aproximativ 200 de clujeni de toate vârstele au fost interesaţi să afle dacă au sau nu hepatită C, prezentându-se pentru o testare gratuită, în cadrul campaniei organizate între 1 şi 6 august de filiala din România a companiei farmaceutice MSD, laboratorul de analize medicale Bioclinica din Timişoara şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.
Directorul Centrului Terra Med unde au avut loc testările, dr. Gelu Zegrean, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că acţiunea vizează conştientizarea populaţiei asupra pericolelor hepatitei C.


“Clujenii pot veni pentru testări gratuite între orele 7,00 şi 19,00, iar sâmbătă, 6 august, între orele 8,00 şi 14,00. Testele realizate prin prelucrarea sângelui relevă dacă o persoană a venit sau nu în contact cu virsul hepatitei C şi a dezvoltat anticorpi pentru această boală. Rezultatele se anunţă în 48 ore de la testare. În cazul unui rezultat pozitiv, persoanele sunt îndrumate spre medici specialişti”, a spus dr. Gelu Zegrean.
În prezent, în ţara noastră, hepatita C are o prevalenţă medie de 3,23%. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatită C nu cunosc modul în care au contactat boala. Virusul hepatic C poate fi contactat prin răni superficiale, contact sexual, tatuaje cu ace contaminate, folosirea comună a seringilor în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, injecţii, transfuzii cu sânge sau produse din sânge.
Hepatita cronică C variază din punct de vedere al evoluţiei. Sunt bolnavi care nu au niciun simptom al bolii şi au valori normale ale enzimelor hepatice în sânge. Analizele pot releva fie un stadiu incipient al hepatitei cronice C, cu prognostic favorabil pe termen lung, fie faza severă, cu niveluri ale enzimelor hepatice crescute, aceşti bolnavi dezvoltând, într-un final, ciroza hepatică. Aproximativ 20% dintre pacienţi au ciroză hepatică după 10 – 20 de ani de la debutul infecţiei. Printre simptomele hepatitei cronice C se numără oboseala, greaţa, scăderea poftei de mâncare, durerile musculare şi articulare.