/Cluj: Standul USAMV de la Targul `Agraria` a fost vizitat de multi tineri interesati de studii agricole

Cluj: Standul USAMV de la Targul `Agraria` a fost vizitat de multi tineri interesati de studii agricole

Cadre didactice şi doctoranzi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au oferit, la Târgul “Agraria”, la standul propriu, consultanţă multor tineri dornici să urmeze studii superioare agricole, dar şi crescătorilor de animale, legumicultorilor, iubitorilor de animale de companie şi celor interesaţi de produsele pe care le realizează specialiştii instituţiei.
“Vizitatorii au fost interesaţi de berea “Student”, fără alcool, pe care o produce universitatea, dar şi de medicamentele “Diavit” şi “Eridiarom” realizate de prof. dr. Roman Moraru, primul fiind folosit în tratamentul bolnavilor de diabet dependenţi de administrarea zilnică a insulinei. “Diavit” nu înlocuieşte insulina, dar produce o scăderea semnificativă a dozei de insulină care trebuie să îi fie administrată unui pacient suferind de diabet, iar în plus are un efect bun asupra vederii”, a explicat, duminică, pentru AGERPRES, Iulia Rindt, doctorand la USAMV.


Ambele produse sunt realizate exclusiv din componente naturale, în mica fabrică a USAMV. “Eridiarom” este un concentrat natural total, obţinut din afine, culese din flora spontană a Munţilor Apuseni, şi este folosit în colite şi enterocolite, afecţiuni oftalmologice, tratamentul adjuvant al arteritei membrelor inferioare, ateroscleroza, hipertensiune arterială, sechele după infarct miocardic, coronarite, diabet şi maladiile vasculare ale diabeticilor.
“Fermierii vin pentru consultanţă şi la sediul USAMV. Anual, instituţia organizează cursuri de buiatrie, adică pentru crescătorii de animale rumegătoare, apoi pentru apicultori şi pentru cei ce se ocupă de legumicultură. Fermierii ştiu exact la ce facultate şi la ce cabinet să vină pentru consultanţă. Cei mai mulţi dintre ei doresc informaţii despre creşterea puilor, alţii solicită efectuarea unor probe de sol. Sunt şi solicitări de probe de lapte, pentru depistarea agenţilor patogeni şi stabilirea tratamentului. Consultanţa este gratuită, dar probele de laborator se achită de către solicitanţi”, a spus Iulia Rindt.
Ea a subliniat că în zilele noastre fermierii trebuie să aibă obligatoriu pregătire de specialitate. Proiectele elaborate pentru accesarea de fonduri europene nu sunt eligibile fără prezenţa specialiştilor în derularea lor.
USAMV prezintă la “Agraria” şi o raritate: într-un recipient pot fi admirate gogoşi albi şi galbeni de fluturi de mătase, care provin din mica fermă de sericicultură a instituţiei.
“Europenii au descoperit în urmă cu 5.000 de ani secretul fabricării mătăsii, păstrat cu multă grijă în China. Ei au adus, în secret, în bastoane de bambus, coconi de fluturi de mătase. Mătasea a şi dat numele căii comerciale care lega China, Japonia şi India de Europa: Drumul Mătăsii”, a mai spus Iulia Rindt.