/Cluj: Specialiştii în somnologie cred că o treime dintre accidentele rutiere sunt provocate de tulburările de somn

Cluj: Specialiştii în somnologie cred că o treime dintre accidentele rutiere sunt provocate de tulburările de somn

Specialiştii în somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj apreciază că o treime dintre accidentele de maşină ar putea fi provocate de o afecţiune a şoferilor numită apnee obstructivă în somn.
Medicul Doina Todea a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, că această apnee obstructivă afectează aparatul respirator şi se caracterizează prin pauze în respiraţie de cel puţin zece secunde. Astfel, pacienţii au un somn de o calitate proastă, ceea ce îi face să fie somnolenţi în timpul zilei.

”Peste un milion de pacienţi români au aceste probleme de apnee în somn. Nu sunt date statistice oficiale, ci date pe care le-am obţinut în centrele universitare în care, de câţiva ani, lucrăm în acest domeniu al somnologiei”, a spus dr. Doina Todea. 

Ea a explicat că în Europa există ţări în care şoferii profesionişti sunt obligaţi să treacă de anumite teste care să releve că nu suferă de apnee şi a adăugat că ar fi un proiect important şi pentru România dacă s-ar putea face o propunere legislativă, deoarece ar putea duce, în primul rând, la reducerea accidentelor.

”Aceşti pacienţi, practic şoferii care conduc şi care sunt şi profesionişti, prin aceste apnee şi consecinţele lor, nu se pot odihni şi au risc de accidente rutiere. O treime din totalul accidentelor rutiere sunt date de aceşti pacienţi care au această tipologie”, a mai spus dr. Doina Todea, care a explicat că afecţiunea este specifică bărbaţilor de 30-60 de ani, care suferă de obezitate, fumează şi au tulburări de somn.

În Cluj a fost realizat un laborator de somnologie în 2006, care beneficiază de aparatură în valoare de 40.000 de euro cu care se pot efectua diagnosticări şi anumite tratamente. Pacienţii sunt monitorizaţi în prima noapte pentru a se vedea frecvenţa apneelor într-o oră de somn, iar în a doua noapte sunt conectaţi la un aparat, de dimensiuni relativ mici, care îi ajută să respire mai bine, în sensul că nu mai permite căilor respiratorii să se mai închidă.

Potrivit medicilor, tratamentele nu sunt foarte scumpe, dar trebuie menţinute şi la domiciliu, iar un aparat costă între 500 şi 2.000 de euro. Există şi varianta închirierii unui aparat, de la firme specializate, cu 100-200 de lei pe lună.

”Patologia somnului afectează 40% din populaţia globului. Este foarte important ca aceşti pacienţi să fie investigaţi corespunzător şi să fie trataţi. Numai sub aspectul accidentelor de circulaţie s-ar putea dovedi cât sunt de eficiente aceste investigaţii, tratamentele şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin subvenţionarea lor. Sumele nu sunt mari şi ar putea creşte calitatea vieţii acestor pacienţi, s-ar reduce numărul accidentelor rutiere, ar creşte productivitatea muncii”, a spus şi directorul Spitalului ”Leon Daniello”, Vasile Mureşan.