/Cluj: Specialistii clujeni au pregatit 100 de retete pentru meniul copiilor din gradinite

Cluj: Specialistii clujeni au pregatit 100 de retete pentru meniul copiilor din gradinite

Bloggerul culinar Adi Hădean a reuşit să gătească 800 de porţii de mâncare pentru copiii dintr-o grădiniţă folosind mai puţin de o jumătate de litru de ulei. De asemenea, el a reuşit să se încadreze în şapte lei, care este suma pe care o familie o plăteşte pentru hrana zilnică a unui copil care merge la grădiniţă, pentru a găti zece porţii de ciorbă de legume, sau, cu alţi şapte lei, 45 de ştrudele.


Experimentul face parte dintr-un program demarat de Primăria Cluj-Napoca, la iniţiativa profesorului Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţie de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, care militează de mai mulţi ani pentru înlocuirea alimentelor nesănătoase cu mâncăruri, la fel de gustoase, dar care nu conţin coloranţi, conservaţi şi alte substanţe nocive.
‘Proiectul a fost demarat în luna noiembrie, când a avut loc un control al specialiştilor în grădiniţele clujene în urma căruia s-au constatat destul de puţine nereguli. La una sau două grădiniţe se foloseau în meniu crenvurştii şi de asemenea mai erau câteva nereguli la raportul de dulciuri rafinate. În sfârşit, acum situl este aproape gata, acolo se pot găsi toate reţetele culinare, iar părinţii care nu ştiu ce să gătească, pot găsi meniuri adecvate. Acţiunea noastră este foarte bine conturată şi reprezintă o premieră în România şi în ţările din jurul nostru’, a declarat medicul clujean, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Acesta a explicat că aportul caloric al meselor pe care le consumă un copil de grădiniţă trebuie să fie între 1.400 şi 1.800 de calorii, dar aceste cifre sunt valabile doar dacă micuţii fac mişcare. Prin cele trei mese care li se oferă copiilor la grădiniţă se urmăreşte asigurarea unui aport caloric care să reprezinte 40 la sută din necesarul micuţului.
La rândul său, Adi Hădean a spus că se poate mânca foarte sănătos şi cu un preţ de şapte lei pe zi. Unul dintre secrete este însă buna organizare, în sensul că bucătarii trebuie să ştie din timp ce vor găti pe o perioadă destul de lungă de timp, pentru ca apoi să folosească această previziune în beneficiul lor şi să poată negocia preţurile cele mai bune. El a reuşit să compună 100 de reţete, care vor fi postate pe situl www.viatalagradi.ro, unde pot fi accesate de toată lumea.
‘În acest fel se poate găti timp de 40 de zile consecutive fără să repeţi meniul. Uneori copiii mai fac nazuri, deşi mâncarea este la fel de gustoasă ca cea care le place lor şi eu cred că ar trebuie să procedăm deştept. Copiii sunt păcăliţi cu poveşti să mănânce tot felul de lucruri nesănătoase. Atunci să le spunem poveşti pentru ca să-i convingem să mănânce şi sănătos. Am reuşit să conving un copil să dea gata o porţie întreagă de brânză cu fructe de pădure, deşi el spusese clar că lui nu-i plac fructele, după ce i-am spus că au fost culese de piticii Albei-ca-Zăpada’, a spus Adi Hădean.
Programul va cuprinde şi o serie de demonstraţii în cadrul cărora bucătarii grădiniţelor clujene vor încerca reţetele compuse de Adi Hădean.
‘Am reuşit să demonstrăm că, din mai puţin de şapte lei, copiii pot fi hrăniţi în grădiniţe cu reţete sănătoase, cu un număr de calorii echilibrat. Este foarte important să promovăm acest tip de alimentaţie în grădiniţe, pentru că cea mai gravă boală care îi ameninţă pe cei mici este obezitatea. Grădiniţele de stat vor fi monitorizate în ce priveşte tipul de alimentaţie, dar sunt convins că le va depăşi graniţele’, a spus primarul Sorin Apostu.
Nicolae Hâncu a mai avertizat că, în zilele noastre, bolile de nutriţie şi metabolism, alături de alte patru boli netransmisibile, cum ar fi cele cardio-vasculare, cerebro-vasculare, cancerul şi bolile cronice pulmonare, produc la această oră cea mai mare mortalitate în lume, astfel că au ajuns ‘pe ordinea de zi’ a tuturor marilor organizaţii mondiale, cum ar fi cea a Sănătăţii sau ONU.