/Cluj: Salina Turda, intr-un album cu imagini inedite

Cluj: Salina Turda, intr-un album cu imagini inedite

Un album fotografic dedicat unuia dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din judeţul România – Salina din Turda – publicat de Editura Tribuna, a fost pus în vânzare, în aceste zile, în exclusivitate pentru vizitatorii acestui loc renumit al ţării.

Tipărit în patru limbi, albumul face o foarte bună impresie vizitatorilor din ţară şi din străinătate, prin calitatea deosebită a imaginilor surprinse de un grup de profesionişti care au lucrat sub coordonarea renumitului artist fotograf clujean Ştefan Socaciu. Istoricul salinei este prezentat de dr. ing. Ovidiu Mera.

Volumul conţine, de asemenea, gravuri şi hărţi de epocă, care se alătură ingenios suitei de fotografii cu Salina modernizată în perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010, valoarea investiţiei fiind de şase milioane de euro.
“Albumul va contribui la promovarea Salinei Turda. Pentru moment, albumul poate fi achiziţionat doar de la Salină, ulterior şi din librării”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul economic al Salinei Turda, Gabriela Sălăgean, adăugând că, sâmbătă, amfiteatrul din Mina Rudolf a fost arhiplin la concertul susţinut de cunoscute fanfare ale ţării, evenimentul fiind primul organizat într-un astfel de spaţiu, în România.
În 2010, salina a fost vizitată de 370.000 de turişti români şi străini, care au fost încântaţi de frumuseţea blocurilor de sare cu striaţii naturale şi de noua spaţialitate conferită de lucrările de modernizare.

Sarea s-a extras la Turda încă din perioada romanilor. Exploatarea minieră a fost sistată în 1932. În salină sunt săli de tratament medical, dar şi excelente amenajări pentru agrement. În Mina Rudolf se află un amfiteatru de spectacole, un teren de sport, un altul de minigolf şi a fost instalat un ascensor de sticlă, iar în Mina Terezia s-a construit un debarcader, pentru plimbări pe lacul salin.