/Cluj: Primaria subventioneaza un program de tratare stomatologica pentru pacientii care reprezinta cazuri sociale

Cluj: Primaria subventioneaza un program de tratare stomatologica pentru pacientii care reprezinta cazuri sociale

Primăria Cluj-Napoca va finanţa anul acesta un program, la care participă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’, de consultare şi tratare stomatologică a peste o mie de persoane care reprezintă cazuri sociale.
Potrivit primarului Sorin Apostu, suma de 200 de mii de lei va fi folosită pentru plata materialelor necesare, iar consultaţiile vor fi gratuite. Pacienţii vor fi nevoiţi să plătească sume cuprinse între 100 şi 400 de lei doar în cazul în care vor avea nevoie de proteze, banii reprezentând aproximativ 20 la sută din costul real al lucrării.
‘Este vorba de un program de tratare a deficienţelor stomatologice ale unei categorii de populaţie care nu îşi poate permite asemenea servicii, respectiv copii şi tineri care provin din centrele de asistenţă, pensionari, persoana cu handicap sau oameni care au venituri mici’, a spus primarul, miercuri, într-o conferinţă de presă.


Programul este de fapt o continuare a unuia început anul trecut, în cadrul căruia au fost tratate 1.400 de persoane şi la care au participat 100 de cadre medicale şi 600 de studenţi.
Profesorul Radu Câmpean, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Cluj, a declarat că mare parte dintre pacienţii trataţi aveau probleme de sănătate a danturii extrem de serioase, dar şi de medicină internă.
‘Unii dintre ei nu au mai fost de 15 ani la stomatolog. Aveau probleme extrem de complexe, patologii conexe, unele chiar necunoscute. Jumătate din ei sufereau şi de probleme cardio-vasculare sau hepatice. Prin acest program am reuşit să aducem la cunoştinţa opiniei de specialitate faptul că aceşti pacienţi au probleme reale nu doar din punct de vedere stomatologic’, a spus Radu Câmpean.
În urma deficienţelor de informaţii legate de igiena bucală, constatate de medici prin acest program, s-a decis şi editarea şi tipărirea unor broşuri care să fie date pacienţilor pentru a-i educa.