/Cluj: Peste 400 de aparate de monitorizare a sugarilor cu apnee in somn, donate unor spitale din tara

Cluj: Peste 400 de aparate de monitorizare a sugarilor cu apnee in somn, donate unor spitale din tara

Peste 400 de seturi de echipament de monitorizare a sugarilor cu apnee în somn au fost donate şi vor funcţiona în 80 de spitale de pediatrie şi secţii de neonatologie din ţară.
Aparatura are o valoare de 30.000 de dolari, iar specialiştii au explicat că sunt utile pentru supravegherea tulburărilor de respiraţie la nou-născuţi.
”Fiecare echipament constă dintr-o saltea pe care este plasat sugarul şi care, în momentul în care acesta nu respiră mai mult de 20 de secunde, declanşează o alarmă sonoră”, a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Călin Lazăr.


Medicul a precizat că aparatura, donată de Rotary Club International, nu necesită o întreţinere specială şi funcţionează pe bază de baterii.
Un asemenea echipament, care costă 70 de dolari, poate fi achiziţionat sau împrumutat de la spital şi de părinţi, pentru cazul acelor copii care au tulburări de somn. Aparatul poate fi însoţit şi de un CD care conţine informaţia necesară pentru a-i învăţa pe părinţi ce să facă.
”CD-ul este util şi îi învaţă pe părinţi că micuţilor trebuie să le fie făcute compresiuni cardiace, să le fie insuflat aer, până vine ambulanţa, care le acordă ajutorul medical calificat”, a spus Călin Lazăr.
În România nu există date suficiente pentru a se putea spune clar care este situaţia sugarilor care suferă de apnee în somn.