/Cluj: Medicii Spitalului de pneumoftiziologie vor face teste gratuite de depistare a astmului

Cluj: Medicii Spitalului de pneumoftiziologie vor face teste gratuite de depistare a astmului

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj-Napoca va acorda, începând de marţi, timp de câteva zile, consultaţii gratuite de depistare sau monitorizare a astmului bronşic.
Potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Vasile Mureşan, în zilele de 3,4, 5 şi 9 şi 10 mai, între orele 11,00 şi 16,00, clujenii se pot adresa medicilor spitalului pentru testări spirometrice şi tratamente.
”În 3 mai este Ziua mondială a astmului bronşic, o boală care, la nivel mondial, afectează peste 300 de milioane de persoane, iar în România peste un milion. Aşadar este o boală cu un impact social şi economic extraordinar. Dar este controlabilă medicamentos şi dacă pacientul este investigat, diagnosticat precoce şi tratat corespunzător, poate duce o viaţă normală”, a spus Mureşan, într-o conferinţă de presă.


El a precizat că metoda de investigare este relativ simplă şi nedureroasă.
La rândul său, medicul specialist Monica Pop a explicat că în lume se cheltuiesc anual milioane de dolari sau de euro, pe fiecare continent, pentru tratarea pacienţilor cu astm, iar numărul acestora creşte, un factor favorizant fiind poluarea.
”Numărul de astmatici creşte de la un an la altul din cauza poluării şi a factorilor genetici. Dacă s-ar diagnostica precoce, dacă pacientul şi-ar face corect tratamentul, costurile ar scădea cu 40%, lucru care este extrem de greu de obţinut. Tratamentul de fond costă cam 200 de lei pe lună pe pacient, ca simptomele să poată fi controlate. Când apare criza se face apel la o altă medicamentaţie, la care se adaugă consultări la medicul de familie sau la Camera de gardă sau chiar la Terapie Intensivă, când situaţia este gravă. Iar toate acestea costă”, a declarat Monica Pop.
În Cluj, astmul bronşic afectează aproximativ 5 – 6% din populaţia judeţului, media fiind egală cu cea naţională, iar în evidenţele specialiştilor se află în jur de o mie de persoane. Medicii atrag însă atenţia asupra faptului că boala este subdiagnosticată. În anii anteriori, adresabilitatea în zilele de testare gratuită a fost cam de 30-40 de pacienţi pe zi.