/Cluj: Medicamete expirate, retrase de inspectorii de la Protectia Consumatorului

Cluj: Medicamete expirate, retrase de inspectorii de la Protectia Consumatorului

Trei mii de cutii de Tamiflu, descoperite la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj, au fost retrase de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului deoarece aveau termenul de valabilitate expirat.
‘În urma controlului efectuat la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, s-a constatat existenta unui stoc din medicamentul Tamiflu în farmacia spitalului, pentru care termenul de valabilitate dat de producător a expirat în anul 2009’, se spune într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.


Potrivit aceleiaşi surse, medicamentele expirate pot fi folosite încă doi ani în cazul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara pandemie.
Pentru că în 2009 a existat o pandemie de AH1N1, instituţiile de sănătate abilitate au prelungit termenul de valabilitate al pachetelor de Tamiflu cu încă doi ani, dar numai pentru două loturi, respectiv cele trei mii de cutii.
‘Acestor loturi le-a fost prelungită valabilitatea deoarece în anul 2009 a existat pandemie – virusul A H1N1- iar unitatea spitalicească ar fi trebuit să folosească loturile respective doar destinaţiei date de minister’, se mai spune în comunicat.
Potrivit directorului CJPC Cluj, Mircea Radu, aceste medicamente nu pot fi folosite acum, în 2011, deoarece nu este declarată pandemie.
‘Aceste medicamente, care se prescriu în cazurile infestării cu virusul AH1N1, erau date pacienţilor în această perioadă a anului 2011, în care nu este declarată pandemie, sub motivaţia că sunt în stoc, fără a ţine cont de faptul că termenul de valabilitate a fost prelungit până anul acesta doar pentru cazurile de pandemie’, a declarat Mircea Radu.