/Cluj: `Medicalis 2011` dedica o zi ingrijirilor de sanatate din sistemul penitenciar

Cluj: `Medicalis 2011` dedica o zi ingrijirilor de sanatate din sistemul penitenciar

Aproximativ 600 de cadre medicale din ţara şi din străinătate participă, începând de joi, timp de patru zile, la Congresul internaţional al tinerilor medici şi studenţi la medicină, “Medicalis 2011”, ale cărui lucrări se desfăşoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.
Manifestarea este organizată de Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca, în colaborare cu UMF “Iuliu Haţieganu”, fiind unul dintre evenimentele cele mai importante pentru studenţii şi tinerii medici din România.
În cadrul reuniunii sunt prezentate comunicări ştiinţifice şi se vor desfăşura ateliere de lucru cu teme de actualitate.
Vineri, programul congresului este dedicat exclusiv medicinii penitenciare.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), reprezentată de Direcţia Medicală şi Penitenciarul Spital din Dej, va organiza un atelier de lucru în care se va discuta despre îngrijirile de sănătate din sistemul penitenciar, problemele de sănătate mintală, auto-agresiuni, patologia persoanelor private de libertate, prevenirea HIV, tratamentul dependenţei de droguri, prevalenţa hepatitei virale B (HVB) în comunităţile închise, asociată cu comportamente la risc, precum şi despre contribuţia tulburărilor de personalitate în etiologia delincvenţei.
Lucrările vor fi susţinute de cadre medicale cu experienţă în sistemul penitenciar, fiind abordate aspecte cu privire la particularităţile acordării asistenţei medicale pentru persoanele private de libertate.
Tot vineri, se va realiza o demonstraţie de Telemedicină pentru sistemul penitenciar, în cadrul unei videoconferinţe cu directorul fundaţiei “Health Through Walls”, dr. John May, specialist reputat care a dezvoltat proiecte de telemedicină în diverse zone din lume.
Totodată, ANP şi UMF “Iuliu Haţieganu” vor semna un protocol de colaborare, care vizează participarea în comun la proiecte prin care pot fi atrase fonduri structurale pentru îmbunătăţirea nivelului de pregătire a personalului medical din cadrul sistemului penitenciar, precum şi a asistenţei medicale acordate în cadrul unităţilor ANP.