/Cluj: Majoritatea farmaciilor elibereaza medicamente pe baza de retete compensate si gratuite

Cluj: Majoritatea farmaciilor elibereaza medicamente pe baza de retete compensate si gratuite

Cele mai multe dintre farmaciile din Cluj-Napoca au eliberat medicamente pe bază de reţete compensate şi gratuite, de la 1 august, pentru a nu crea disfuncţionalităţi în tratamentul pacienţilor, chiar dacă fondurile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, cu această destinaţie, s-au epuizat la începutul lunii.
“Nu putem lăsa bolnavii fără medicamentele de care au nevoie pentru menţinerea stării lor de sănătate. Ştim, din experienţa anilor anteriori, că, după rectificarea bugetară, fondul pentru medicamentele pe bază de reţete compensate şi gratuite se reîntregeşte. Am înţeles situaţia bolnavilor şi i-am ajutat”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, personalul de specialitate din unităţile unui lanţ farmaceutic.


Alte farmacii au ezitat, luni, 1 august, mai puţin de o oră, să elibereze medicamentele solicitate pe bază de reţetă, dar au decis apoi să le ofere tuturor solicitanţilor.
Senatorul PNL Marius Nicoară a cerut, miercuri, Executivului, o reacţie neîntârziată, după ce Casa de Asigurări de Sănătate Cluj a anunţat epuizarea plafonului pentru reţetele compensate şi gratuite. Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Cluj, Speranţa Iacob, doar 30-40 de farmacii, din cele 250 existente în Cluj-Napoca nu au eliberat medicamentele prescrise de medici pe astfel de reţete.