/Cluj: Horea Uioreanu (PNL) cere `demisia profesionala` a ministrului Cseke Attila

Cluj: Horea Uioreanu (PNL) cere `demisia profesionala` a ministrului Cseke Attila

Deputatul PNL Horea Uioreanu îl acuză de “rea voinţă” pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, în cazul închiderii Centrului de Sănătate Mociu şi cere demisia acestuia.
‘Ministrul sănătăţii, domnul Cseke Attila, a dat dovadă de rea voinţă şi de lipsă de interes atunci când a decis închiderea Centrului de Sănătate din Mociu. Sunt convins că, cel puţin în cazul Centrului de Sănătate Mociu, profesionalismul domnului ministru al sănătăţii Cseke Attila a fost virusat şi că are nevoie de un vaccin puternic: demisia, domnule ministru! Şi nu demisia de onoare, nici cea politică, e nevoie de demisia profesională’, susţine Horea Uioreanu într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.


Deputatul clujean consideră că centrul de la Mociu putea să fie salvat de la închidere, mai ales că existau deja soluţii în acest sens.
‘Declaraţiile domniei sale potrivit cărora acest spital nu putea funcţiona cu dotările şi personalul de care dispunea la momentul 31 martie demonstrează că singurele sale intenţii au fost legate de îndeplinirea planului la închis spitale. El ştia că, la nivel local, se găsise soluţia păstrării acestei instituţii, mai ales că la Mociu există deja suficiente azile de bătrâni. Domnia sa nu a ţinut nici o clipă de planurile existente la nivel local şi judeţean, respectiv de oferta conducerii Spitalului de Recuperare de a amenaja aici o secţie exterioară’, afirmă Horea Uioreanu în comunicatul său.
Sătenii din Mociu au rămas, de vineri, fără spitalul din localitate, care s-a desfiinţat în urma unei hotărâri de Guvern privind închiderea a peste 60 de unităţi din infrastructura de sănătate a comunelor din întreaga ţară. Directoarea Centrului de Sănătate din Mociu, Adriana Mustea, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că medicii şi asistentele vor primi săptămâna viitoare alte repartiţii de la Direcţia de Sănătate Publică din Cluj. Ea a precizat că pacienţii au fost externaţi treptat, în cursul săptămânii trecute.
În clădirea spitalului din Mociu, care a fost construit în urmă cu 100 de ani din banii comunităţii, mai funcţionau şi câteva cabinete medicale particulare şi un centru de permanenţă dotat cu ambulanţă.
Pentru a împiedica desfiinţarea spitalului şi transformarea sa în azil de bătrâni, sătenii au organizat săptămâna trecută un protest, iar primarul, viceprimarul şi şapte dintre consilierii locali au ameninţat că îşi vor da demisia dacă nu se va găsi o soluţie. Edilii au format chiar o delegaţie care a mers la Bucureşti pentru a discuta cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, însă până în prezent nu au primit un răspuns favorabil.
Primarul Marton Horvath găsise ca soluţie transformarea Centrului de Sănătate din Mociu în secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean Cluj şi obţinuse şi asigurările conducerii acestei unităţi medicale că demersul poate fi realizat.
Spitalul din Mociu avea o capacitate de 30 de paturi, dintre care 10 la secţia Pediatrie, şi deservea aproape 22.000 de oameni, din şapte comune învecinate localităţii Mociu. În spital lucrau trei medici, cinci asistente şi alte 14 persoane.