/Cluj: Festivalul culturii ceaiului chinezesc

Cluj: Festivalul culturii ceaiului chinezesc

Sute de clujeni au participat, sâmbătă, la “Festivalul culturii ceaiului chinezesc”, organizat de Institutul Confucius al Universităţii Babeş-Bolyai, la complexul Iulius Mall.
“Încercăm să călătorim, împreună cu clujenii, pe meleaguri extrem orientale, spre coline cu plantaţii de ceai verde, sau spre locuri de unde răzbat plăcute sonorităţi de muzică veche, sau unde tocmai se desfăşoară jocuri tradiţionale, precum cel al decupajelor dantelate în hârtie. Sunt expuse la acest mare stand al Institutului Confucius albume de artă chinezească, manuale de caligrafie şi bineînţeles zodiacul atât de cunoscut lumii întregi. Ideea a fost să facem un popas în spaţiul culturii şi civilizaţiei chinezeşti.

Vizitatorii interacţionează cu grupul de tineri chinezi amfitrioni, care le oferă o ceaşcă de ceai verde de primă calitate sau de iasomie, îşi aleg semne de carte cu citate din învăţăturile lui Confucius sau află ce zodie le marchează viaţa în acest an”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, co-directorul Institutului Confucius, Adrian Zoicaş.
Vizitatori au răspuns invitaţiei de a li se scrie numele în caligrafia chineză, pe o hârtie şi cu cerneală speciale. Foarte mulţi dintre ei s-au interesat de cursurile de limbă chineză, de caligrafie, pictură, dar şi de Tai Chi – unul din sistemele de apărare cele mai eficiente.
China este ţara de origine a ceaiului şi până în secolul al XIX-lea a fost principalul furnizor de ceai în toată lumea. Regiunile Yunnan, Fujian, Zhejiang, Jiangsu, Sichuan, Hangzhou sunt principalele zone cu mari plantaţii de ceai verde din China.
Ceaiul verde a început să fie obţinut în urmă cu 4.000 de ani, din frunzele de Camelia sinensis. Efectele sale terapeutice au fost studiate odată cu primele sale utilizări. Imediat după cules, frunzele sunt trecute prin abur, apoi uscate şi rulate, pentru a se împiedica fermentarea. Consumul de ceai verde reduce uşor tensiunea arterială. Totodată, ceaiul verde scade nivelul colesterolului din sânge, stimulează procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, este tonic, energizant şi combate stările depresive. Efectele negative ale consumului de ceai verde peste limita normală derivă din conţinutul de cofeină şi teină.