/Cluj: Conferinta dedicata prevenirii situatiilor de malpraxis

Cluj: Conferinta dedicata prevenirii situatiilor de malpraxis

Peste 100 de medici stomatologi clujeni discută, miercuri, la conferinţa cu tema “Prevenirea şi managementul situaţiilor de malpraxis”, care se desfăşoară la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, despre zonele de vulnerabilitate ale practicii medicale, gestionarea riscului de malpraxis medical şi exigenţele legale aplicabile profesiei.
Organizatorul evenimentului, prof. univ. dr. Radu Septimiu Câmpian, prodecanul Facultăţii de Medicină Dentară din Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că o problemă majoră în practica stomatologică o constituie faptul că profesiunea a devenit exclusiv liberală, iar medicii dentişti oferă servicii cu un impact social major. În medicina dentară, statul nu are o alternativă şi cea mai mare parte a cabinetelor sunt private.


“Conferinţa vine cu date practice, pe domenii. Este invitată să susţină o informare preşedinta Comisiei de disciplină a CMD, prof. dr. Angela Pop. Sunt, apoi, prezentări făcute de lectori de la Facultatea de Medicină Dentară, de conf. dr. Dan Perju Dumbravă – prestigios medic legist, conf. dr. Amanda Rădulescu de la Clinica de Boli Infecţioase, precum şi de conf. Marius Gavriletea de la Universitatea Babeş-Bolyai, care va susţine o comunicare despre asigurările de malpraxis şi produsele oferite de companiile de asigurări. Nu poate lipsi aspectul juridic, iar consilierul juridic Ada Cireap de la CMD va face, la rândul său, o prezentare”, a spus prof. dr. Radu Septimiu Câmpian.
El a evidenţiat că beneficiarii serviciilor de medicină dentară echivalează, ca număr, populaţia de referinţă a ţării.
“Medicii stomatologi asumă o mare răspundere. Pe de altă parte, ei sunt şi investitori, pentru că lucrează în cabinete proprii. Sunt, aşadar, şi medici şi manageri. Au o viziune antreprenorială, trebuie să aibă abilităţi de management operaţional, de punere în aplicare a ceea ce au preconizat în dezvoltare. Dacă în cazul celorlalte specialităţi medicale răspunderea este a spitalului sau a Direcţiei Sanitare, în medicina dentară răspunderea este personală, fiindcă medicul este şi patronul cabinetului”, a explicat prof. dr. Radu Septimiu Câmpian.
Totodată, preşedintele CMD a amintit că la Cluj-Napoca se predau cursuri de management al cabinetului dentar şi de organizare profesională, iar în acest an a fost acreditat, la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), un masterat de medicină dentară judiciară, cu durata de doi ani. Au fost scoase la concurs 18 locuri pentru acest masterat şi toate au fost ocupate.
Conferinţa precede deschiderea lucrărilor celui de-al II-lea Congres de medicină dentară “Transilvania”.
În România sunt, în prezent, aproximativ 16.000 de medici stomatologi, care lucrează în 11.000 de cabinete. Numărul laboratoarelor de tehnică dentară este de 2.200.