/Cluj: Aproximativ 7.000 de donatori de sange la CTS, in primul semestru al anului

Cluj: Aproximativ 7.000 de donatori de sange la CTS, in primul semestru al anului

Aproximativ 7.000 de persoane au donat sânge, în primul semestru al acestui an, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Cluj-Napoca.
Directorul centrului, dr. Adriana Sime, a declarat, luni, pentru AGERPRES că numărul donatorilor este tot mai mic, iar sângele recoltat asigură doar necesarul pentru urgenţele medico-chirurgicale. Pentru operaţii programate de medici sau pentru tratamente oncologice este nevoie de cantităţi cu mult mai mari de sânge decât cele recoltate. Cererea din partea unităţilor sanitare este mai mare decât oferta centrului din Cluj-Napoca.


“Cantitatea de sânge care se recoltează de la un donator este de 450 de mililitri, conformă cu regulile internaţionale. Numărul donatorilor a scăzut considerabil, chiar dacă, periodic, sunt organizate campanii de recoltare de sânge, cu sprijinul studenţilor de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”. Donatorii sunt mai puţini, poate, şi din cauza problemelor de zi cu zi”, a spus dr. Adriana Sime.
Pe de altă parte, CTS are un deficit de personal de 30%. În unitate sunt trei medici, un biolog, patru chimişti şi 19 asistente medicale, care fac recoltări, lucrează în laboratoare la preparatele sanguine, în laboratorul de pre-donare unde se fac testările pentru grupa sanguină şi gradul de anemie, pentru a se stabili dacă persoana care doreşte să doneze sânge îndeplineşte condiţiile prevăzute în scopul protejării sănătăţii sale şi a celui care va beneficia de donaţie. Persoanei care doreşte să doneze sânge i se face şi un consult medical.
“Oraşul Cluj-Napoca este un centru medical regional. În unităţile sanitare vin pacienţi din toată ţara, fie pentru intervenţii chirurgicale, fie pentru tratamente specifice la Institutul Oncologic. Noroc că putem aduce sânge şi din alte centre de recoltare, precum Zalău, Oradea, Baia-Mare şi Satu-Mare!”, a explicat directorul CTS.
Referindu-se la faptul că o echipă de cercetători clujeni continuă testarea unei substanţe bazate pe hemeritrină, care poate înlocui sângele şi va putea fi folosită în transfuzii în cazuri de urgenţă, dr. Adriana Sime a arătat că această descoperire va fi probabil aplicată într-un viitor îndepărtat, în prezent donarea de sânge uman fiind singura în măsură să asigure salvarea vieţii celor ce au nevoie de o transfuzie.
“Numai atunci când avem în familie pe cineva în stare gravă ori un prieten care are nevoie de o transfuzie de sânge ne dăm seama cât de important este să poată fi salvaţi astfel”, a spus dr. Sime.
Directorul CTS a lansat, cu acest prilej, un apel către toţi clujenii sănătoşi să vină să doneze sânge pentru bolnavii care pot fi salvaţi prin transfuzii.
Dr. Adriana Sime a arătat, totodată, că CTS se confruntă şi cu probleme financiare, ca urmare a unor neînţelegeri generate de modificarea unui ordin al Ministerului Sănătăţii. Pentru unul dintre laboratoarele centrului, s-a obţinut un spor de pereclitate, care nu a putut fi însă achitat. Personalul de la CTS a cerut în instanţă plata banilor şi a câştigat procesul, cu achitarea retroactivă a sumelor cuvenite. Ministerul a dorit o plată eşalonată, propunere cu care personalul nu a fost de acord, situaţie în care contul de venituri al CTS a fost blocat prin executare silită.
CTS funcţionează în subordinea Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti, care la rândul lui este subordonat Ministerului Sănătăţii.