/Circa 500.000 de bebelusi se nasc anual cu drepanocitoza in Africa (OMS)

Circa 500.000 de bebelusi se nasc anual cu drepanocitoza in Africa (OMS)

Circa 500.000 de bebeluşi se nasc în fiecare an în Africa cu drepanocitoză, o boală genetică gravă a sângelui, a declarat miercuri la Brazzaville directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS/Afro), doctorul Luis Gomes Sambo, citat de agenţia France Presse.

‘Prevalenţa acestei maladii ar putea atinge până la 40 la sută din populaţie în anumite comunităţi. În fiecare an, peste 500.000 de bebeluşi sunt născuţi cu drepanocitoză, dintre care 60 până la 80% mor înainte de a împlini 5 ani’, a declarat doctorul Gomes Sambo, în deschiderea unei reuniuni a miniştrilor africani ai sănătăţii consacrate bolilor netransmisibile.

Conferinţa reuneşte în jur de treizeci de miniştri ce urmează să pregătească o poziţie comună a continentului în perspectiva reuniunii mondiale asupra acestor maladii ereditare prevăzute la finele lui aprilie la Moscova.

Repetarea crizelor de drepanocitoză /boală moştenită de copil când cei doi părinţi ai săi, ‘purtători sănătoşi’, prezintă o mutaţie a unei gene a hemoglobinei/ poate antrena leziuni severe ale rinichilor, plămânilor, ale oaselor sau ale sistemului nervos central.

‘În majoritatea cazurilor cuplurile ignoră faptul că sunt purtătoare ale drepanocitozei, fie din cauza lipsei de informare, fie din cauza absenţei mijloacelor de depistare’, a explicat Luis Gomes Sambo, director OMS pentru Africa.