/Circa 2.000 de nou-nascuti mor zilnic la nivel mondial

Circa 2.000 de nou-nascuti mor zilnic la nivel mondial

Fiecare a treia naştere în lume nu beneficiază de asistenţă calificată, ceea ce duce la creşterea mortalităţii infantile şi la numeroase complicaţii la mame, relevă un recent raport al unor experţi ai organizaţiei britanice Save the Children, potrivit BBC Online.

Circa 1000 de femei îşi pierd viaţa zilnic în lume din cauza complicaţiilor intervenite în sarcină, precum şi 2.000 de nou-născuţi, relevă datele organizaţiei menţionate.

Conform Save the Children, în prezent există la nivel global un deficit de aproximativ 350.000 de moaşe calificate. În cazul unui număr suficient de cadre medicale, rata mortalităţii infantile ar putea fi redusă cu un milion de nou-născuţi pe an, estimează experţii britanici.

Lipsa acută de moaşe calificate se simte acut în special în ţările în curs de dezvoltare. În Etiopia, de exemplu, 94% din naşteri nu beneficiază de asistenţă calificată. În Rwanda, unde numărul copiilor se apropie 400.000, există doar 46 de moaşe.

Însă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile se înregistrează în Afganistan, unde dintr-o mie de nou-născuţi, 52 mor la naştere sau câteva ore mai târziu, iar 20% dintre copii nu ajung vârsta de cinci ani. Fiecare a 11-a femeie afgană moare din cauza unor complicaţii intervenite în timpul sarcinii sau la naştere, mai notează BBC.