/Ciprian Dobre crede ca actiunile de separare a UMF Targu Mures sunt manifestari `reprobabile si primitive`

Ciprian Dobre crede ca actiunile de separare a UMF Targu Mures sunt manifestari `reprobabile si primitive`

Deputatul liberal, Ciprian Dobre, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că tendinţele separatiste care se manifestă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş sunt alimentate de ‘forţe etnice maghiare’ şi că sunt ‘reprobabile şi primitive’.

‘Eu consider că toate aceste lucruri sunt alimentate de forţe etnice, în cazul nostru maghiare. Nu duce decât la următoarea concluzie: astfel de manifestări sunt reprobabile şi primitive. Or, primitivismul într-o societate modernă nu poate fi decât reprimat. (…) Orice astfel de manifestare primitivă nu poate fi decât un regres pentru societatea românească. Din punctul meu de vedere, cei care alimentează astfel de manifestări nu vor binele societăţii româneşti. Iar societatea românească, cel puţin în Târgu Mureş, este formată din români şi maghiari. Cred că singurul lucru ce poate împinge societatea aceasta înainte sunt proiectele comune’, a declarat deputatul.

Ciprian Dobre a subliniat că orice proiect separat alimentează ‘porniri şi instincte primitive’, care n-au ce căuta în societate.
Parlamentarul a spus că oricine va face declaraţii publice în legătură cu separarea UMF Târgu Mureş, în facultate maghiară şi facultate română, cu separarea copiilor la şcoală, la grădiniţă, ‘nu vrea binele societăţii româneşti’.
‘Cred că PDL e în stare de orice şi că n-au nici mamă, n-au nici tată, nici sentimente naţionale şi nicio viziune cum ar putea să arate societatea românească. N-am semnale c-ar fi vorba despre presiuni. Eu cred că şi cine face astfel de presiuni ar trebui să se gândească de două ori’, a susţinut Ciprian Dobre.

Deputatul a reacţionat astfel ca urmare a anunţului făcut de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania potrivit căruia manifestarea de joi, de la Târgu Mureş, de comemorare a celor 13 generali executaţi la Arad în 1849 de armata austriacă, va fi şi o manifestare de protest în favoarea înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu Mureş.
Rectorul UMF Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat recent că nu se opune înfiinţării liniei maghiare a universităţii, însă nu există, deocamdată, condiţii pentru înfiinţarea de laboratoare separate pentru secţia română şi cea maghiară, aşa cum se doreşte.

Acesta a susţinut că secţia maghiară urmează cursurile în limba maghiară, încă din 2003, când s-a decis separarea celor două secţii, însă, din lipsă de spaţiu şi de cadre didactice specializate, probele practice şi seminariile se desfăşoară în limba română.
‘Nu suntem împotriva înfiinţării acestor secţii/linii în limba maghiară, dar trebuie să ai şi condiţiile. Momentan nu sunt spaţii pentru laboratoare separate pentru limba română şi pentru limba maghiară. Sunt discipline descoperite şi la români şi la maghiari, unde nu putem face faţă. Dacă înfiinţam de anul acesta de limba maghiară separat şi se dădea examen de admitere, conform legilor existente nu puteam susţine examen de admitere în limba maghiară la Stomatologie şi Farmacie (…) Era imposibil să tulburăm procesul de învăţământ’, a subliniat Copotoiu.