/China: O uzina acuzata de poluare, inchisa in urma unor manifestatii

China: O uzina acuzata de poluare, inchisa in urma unor manifestatii

Autorităţile chineze au ordonat închiderea provizorie a unei uzine de panouri solare în apropierea oraşului Haining, provincia Zhejiang (estul ţării), după manifestaţii care au mobilizat sute de persoane, acestea acuzând fabricantul de poluarea mediului, relatează AFP.Joi seară, locuitorii satului Hongxiao s-au adunat în oraşul Haining pentru a cere explicaţii în legătură cu moartea peştilor într-un râu din apropiere. Ei mai afirmau că cel puţin 31 de persoane s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării industriale.

Manifestanţii au pătruns în uzina societăţii Jinko Solar, unde au vandalizat birouri şi automobile. Ciocnirile cu forţele de ordine au continuat în serile de vineri şi sâmbătă.

Potrivit lui Chen Hongming, directorul-adjunct al Biroului de mediu din Haining, reziduurile industriale ale acestei uzine nu mai era conforme normelor de mediu încă din luna aprilie.

Jinko Solar, cotată la Bursa din New York, numără peste 10.000 de angajaţi în uzinele amplasate în provinciile Jiangxi şi Zhejiang.

Evenimentele din Zhejiang au loc după mai multe manifestaţii violente produse recent în China, mai ales în provincia sudică Guangdong, unde lucrează zeci de mii de muncitori migranţi. Autorităţile oraşului (nord-est) au acceptat recent să delocalizeze o uzină de produse chimice, după protestele vehemente ale locuitorilor din zonă.