/China ii curteaza pe viitorii someri germani din domeniul nuclear

China ii curteaza pe viitorii someri germani din domeniul nuclear

Coaliţia de guvernământ din Germania a decis oficial închiderea centralelor nucleare până în 2022, iar Uniunea Europeană cere teste de stress pentru reactoarele din spaţiul comunitar. De pe urma acestor zbateri încearcă să profite China, regimul de la Beijing făcând asiduu curte specialiştilor din Germania, scrie Deutsche Welle.

Catastrofa de la Fukushima îngrijorează Vestul, dar, acolo, aproape de epicentrul dramei, există o superputere în devenire pentru care investiţiile în energia atomică sunt o afacere de perspectivă. China priveşte spre Europa nucleară cu oarecare nedumerire, văzându-şi de propriile proiecte, cărora intenţionează să le aloce, anual, câte nouă miliarde de euro.

La ora aceasta, sistemul energetic din Republica Populară mizează pe 13 reactoare, alte 28 de centrale aflându-se în faza de proiectare. Liu Chengxin, secretar general adjunct al administraţiei naţionale pentru energie nucleară din China, este convins că o catastrofă de genul celei de la Fukushima se petrece o dată la 1000 de ani.

În plus, crede Chengxin, “Germania are o populaţie mult mai mică decât noi şi, implicit, un necesar energetic mult mai scăzut. China nu îşi permite să abandoneze energia atomică. Iar Germania nu va renunţa, în 2022, la curentul de origini nucleare, pur şi simplu îl va importa”.

Tot mai mulţi responsabili din industria nucleară de la Beijing apar citaţi în presa germană lansând invitaţii către specialiştii din Republica Federală. O ofertă “drăguţă”, comentează purtătorul de cuvânt al politehnicii din München, Andreas Battenberg. Cercetătorii germani şi viitorii absolvenţi ai şcolilor cu profil atomo-energetic vor avea cu siguranţă nevoie de o relocare, în cazul în care programul antamat în prezent de Executivul de la Berlin va prinde cu adevărat formă.

E drept că în afara producţiei de electricitate, tehnica nucleară are şi alte branşe cu perspectivă de lungă durată – medicina şi studiul materialelor, de exemplu.

Sven Lehmann, şeful Verzilor din landul Renania de Nord – Westfalia, critică poziţia unor ţări precum China, Franţa sau Polonia, dar vede şi o şansă pe care Germania ar putea-o exploata: absenţa unei concurenţe în exportul de tehnologie pentru resurse regenerative de energie.

Pentru aceasta este nevoie şi de o recalificare a forţei de muncă de înaltă calificare angrenată astăzi în sectorul nuclear. Până atunci, însă, China rămâne o opţiune la îndemâna experţilor germani interesaţi într-o relocare.