/China furnizeaza 85 la suta din produsele contrafacute din UE (raport)

China furnizeaza 85 la suta din produsele contrafacute din UE (raport)

Principală sursă a produselor contrafăcute care sosesc în Europa, China a căpătat putere în 2010 şi a furnizat 85 % din produsele confiscate la frontierele Uniunii Europene, relevă joi Comisia Europeană într-un raport privind intervenţiile vamale, relatează AFP.În 2009, 64 % din produsele contrafăcute confiscate de vămile din Uniunea Europeană proveneau din China, potrivit documentului.
Beijingul este de departe înaintea Turciei, Thailandei, Hong Kong-ului sau Indiei, ţări care se specializează în contrafacerea unor produse precise, precum medicamentele în cazul Indiei sau cardurile de memorie în cazul Hong Kong-ului.


În ansamblu, mărfuri contrafăcute în valoare de peste un miliard de euro au fost confiscate de vămile din UE.
Această cifră, calculată pentru prima dată, se referă la circa 103 milioane de produse confiscate, o cifră în scădere faţă de anii precedenţi, deoarece Europa a interceptat 117 milioane de produse în 2009 şi peste 178 milioane în 2008.
Ţigările şi alte produse care au legătură cu tutunul se află în fruntea listei /42 %/ din produsele cel mai des capturate, urmate de furniturile de birou /9 %/.
Tendinţa subliniată de Bruxelles o reprezintă numărul crescând de capturi constând în colete poştale, legate îndeosebi de vânzarea online, şi, potrivit raportului, numărul de expedieri interceptate aproape că s-a dublat în 2010, ajungând la aproape 80.000.
Din ansamblul articolelor reţinute de vămi, 14,5 % erau produse menajere, inclusiv medicamente sau aparatură casnică.
”Un mare număr de mărfuri confiscate erau medicamente şi produse de îngrijire corporală”, a precizat comisarul pe probleme de fiscalitate Algirdas Semeta, subliniind riscurile pentru sănătate şi siguranţa consumatorilor.