/China: circa 300.000 de decese pe an in randul copiilor care nu au implinit varsta de cinci ani

China: circa 300.000 de decese pe an in randul copiilor care nu au implinit varsta de cinci ani

China înregistrează anual circa 300.000 de decese în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, ceea ce reprezintă o reducere de 58 la sută faţă de anul 2000, potrivit unui raport privind sănătatea femeilor şi copiilor publicat joi de ziarul China Daily, informează Efe.
Raportul, elaborat pentru prima dată de Ministerul Sănătăţii, arată că 36 la sută dintre minori mor la domiciliu şi fără a beneficia de îngrijiri medicale, mai ales din cauza unor naşteri premature, boli cardiace congenitale şi sufocare din cauza unor accidente.

‘China mai are în faţă mari provocări pentru a reduce gradul înalt de mortalitate infantilă’, a spus un director din cadrul ministerului, Qin Huaijin.

În 2010, indicele mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani a fost de 1,64 la sută, ceea ce reprezintă o scădere de 58 la sută în raport cu anul 2000, a semnalat Qin, Huaijin.

Potrivit raportului oficial, aproape 12 la sută dintre copiii care mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani nu primesc niciun tip de tratament medical, din cauza unor probleme economice ori de transport sau din cauza neglijenţei părinţilor.

În 2010, rata deceselor în rândul copiilor care nu împliniseră vârsta de cinci ani a fost de 7,3 la 1.000 în zonele urbane, în timp ce în zonele rurale a fost de 20,1 la 1.000.

China se situează pe locul cinci între ţările cu cea mai mare mortalitate infantilă, potrivit lui Wen Chunmei, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în această ţară.