/China cenzureaza zvonurile despre moartea fostului presedinte Jiang Zemin

China cenzureaza zvonurile despre moartea fostului presedinte Jiang Zemin

Căutările pe internet care cuprind numele fostului preşedinte chinez Jiang Zemin sunt cenzurate în China după ce în ultimele ore s-au înteţit zvonurile cu privire la moartea sa, din cauza absenţei sale de la ceremoniile legate de a 90-a aniversare a Partidului Comunist Chinez (PCC) la 1 iulie, semnalează miercuri agenţia spaniolă de presă EFE.

Căutările pe principalele portaluri chineze, precum Baidu.com, privind ştiri actualizate despre Jiang Zemin sunt cenzurate şi numai prin reţele virtuale private se poate avea acces la comentariile care se înmulţesc pe Twitter, interzis în China, şi alte reţele sociale precum Weibo.

În pofida vârstei sale înaintate, Jiang Zemin, 84 de ani, menţine o considerabilă influenţă asupra uneia dintre facţiunile cu mare pondere în PCC, aşa-numitul Grup de la Shanghai, fapt pentru care starea sa de sănătate poate avea repercusiuni în numărătoarea inversă pentru transferul de putere prevăzut pentru 2012.

Între grupurile de cuvinte supuse cenzurii se numără ‘infarct miocardic’ şi ‘secretar general’, în timp ce în cazul căutărilor referitoare la posibila moarte a lui Jiang Zemin reţeaua oferă următorul mesaj: ‘Potrivit legii, rezultatele căutării nu se pot arăta’.

Potrivit canalelor de televiziune ATV şi TVB din Hong Kong, fostul lider chinez, născut la 17 august 1926 în provincia Jiangsu, a murit din cauza unui stop cardiac ca urmare a complicaţiilor unui cancer hepatic de care suferea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Hong Lei, a spus marţi într-o conferinţă de presă că nu avea informaţii despre starea de sănătate a lui Jiang Zemin şi a părut surprins de întrebarea formulată de jurnalişti.

Zvonurile s-au răspândit în reţelele sociale la 1 iulie, iar acestora le-au urmat altele, duminică 3 iulie, potrivit cărora Spitalul Armatei de Eliberare Populară nr. 301, unde sunt internaţi de obicei liderii chinezi, a închis brusc traficul în împrejurimi pentru a permite accesul a 20 de vehicule militare.

Miercuri, în spital era o atmosferă de normalitate, dar cu o însemnată prezenţă de militari, poliţişti şi maşini ale armatei provenite din diferite provincii precum Henan, Shandong sau Canton, judecând după plăcuţele de înmatriculare.

Surse apropiate mediului său au semnalat pentru unele mijloace de presă că orice informaţie despre situaţia lui Jiang Zemin este ‘temporar confidenţială’.

Aceasta nu este prima dată când apar zvonuri despre moartea fostului lider chinez. Ultima dată a fost în octombrie şi a coincis cu anunţul privind acordarea Premiului Nobel pentru Pace deţinutului politic şi intelectual chinez Liu Xiaobo, adaugă sursa citată.