/Cernobal: Belgienii nu au fost contaminati dupa accidentul din aprilie 1986

Cernobal: Belgienii nu au fost contaminati dupa accidentul din aprilie 1986

Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobâl, din aprilie 1986, nu a dus la creşterea numărului de cazuri de cancer în Belgia, este concluzia versiunii actualizate a raportului Centrului de studii nucleare din Belgia (CEN), notează miercuri cotidianele Le Soir şi La Libre Belgique.

“Nivelul de radiaţii adiţionale înregistrat în Belgia după accident a fost slab comparativ cu nivelul mediu de expunere al populaţiei noastre. Chiar dacă se iau în calcul factorii de risc cei mai pesimişti în privinţa inducerii unor forme de cancer şi anomalii congenitale sau ereditare, nu este posibilă detectarea unei eventuale creşteri a numărului acestor afecţiuni. Nici alte efecte asupra sănătăţii (probleme funcţionale ale tiroidei, scăderea fertilităţii etc.) nu au fost evidenţiate în ţara noastră”, relevă studiul amintit.

În opinia lui Louis de Saint-Georges, unul dintre experţii de la CEN, doza de radiaţii la care a fost supusă populaţia belgiană a fost mult prea redusă pentru a antrena o creştere a cazurilor de cancer.

“În Belgia, contaminarea din 1986 a depins mult de condiţiile atmosferice. Zonele cele mai expuse au fost cele în care a plouat, în special în zona dintre oraşele Mol şi Arlon. În cazul adulţilor, doza de radiaţii a variat de la 0,03 la 0,1 mSv (milisieverţi) în primul an după accident. Această valoare a putut atinge 0,3 mSv la copiii mici cei mai expuşi, ca urmare a specificului alimentaţiei lor şi a sensibilităţii mai mari faţă de radiaţii. Or, riscul contaminării ar fi apărut la un nivel de 4 mSv pentru un copil mic ce ar fi fost hrănit în special cu lapte cu grad ridicat de contaminare, ceea ce nu a fost cazul”, a explicat Saint-Georges.