/Cercetatori israelieni lucreaza la un test respirator pentru diagnosticarea rapida a cancerului

Cercetatori israelieni lucreaza la un test respirator pentru diagnosticarea rapida a cancerului

Cercetătorii sunt pe cale să pună la punct un test respirator pentru depistarea cancerului, relatează, miercuri, BBC.

Un ‘nas electronic’ a reuşit să identifice semnalizatorii chimici ai cancerului în respiraţia pacienţilor cu cancer pulmonar sau al traiectului digestiv superior. Va mai dura, totuşi, câţiva ani pentru a stabili dacă testul poate fi folosit în practica medicală, potrivit studiului dezvăluit în British Journal of Cancer.

Un grup de 80 de voluntari au luat parte la studiul realizat de Technion – Institutul israelian pentru tehnologie. Dintre aceştia, 22 aveau diferite tipuri de cancer al traiectului digestiv superior, 24 cancer pulmonar şi 36 erau sănătoşi.

Testul foloseşte o metodă chimică pentru a depista prezenţa markerilor tumorali în respiraţie şi se speră că într-o zi se vor putea pune diagnostice instantanee pe baza sa.

Cercetătorii de la Technion au avut în vedere îndeosebi cancerul traiectului digestiv superior – de ochi, oral, al coardelor vocale, de laringe sau esofag -, care adesea este diagnosticat târziu, ceea ce pune sub semnul îndoielii succesul tratamentului. În Marea Britanie, circa 9000 de persoane sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer.